Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110214-lancia-thema110214-lancia-thema110214-lancia-thema
110214-lancia-thema

Lancia Thema, Flavia och Grand Voyager visas i Genève

Nästa månads bilsalong i Genève blir startskottet för det nya Lancia. Det italienska märket presenterar en sällan skådad modelloffensiv med bland annat de helt nya modellerna Thema, Flavia, Flavia Cabriolet och Grand Voyager.

De flesta biltillverkare brukar premiärvisa en, kanske två, nya modeller på de stora internationella bilsalongerna. Lancia, det italienska märket som varit mer eller mindre osynlig utanför Italiens gränser de senaste åren, kommer däremot att chocka mässbesökarna med inte mindre än fem nya modeller. Men det är förstås inte hela sanningen.

Bortsett från de uppdaterade versionerna av Delta och Ypsilon kommer Lancias Genève-monter att fyllas av Chrysler-bilar. Som vi redan vet stökar Lancias ägare Fiat om en hel del i leden. Bilar med Chrysler-märke i fronten ska inte längre säljas i Europa. Fiat låter Chrysler och Dodge lämna den europeiska marknaden till förmån för Lancia som får ta över deras modeller. Lancias monter i Genève kommer därför att innehålla Lancia Thema (Chrysler 300C), Lancia Flavia och Flavia Cabriolet (Chrysler 200) och inte minst Lancia Grand Voyager (Chrysler Grand Voyager). Skillnaderna mot de amerikanska originalen är få, Thema får till exempel en lätt förändrad front, finare skinnklädsel och blå inredningsbelysning. Ni kanske kommer ihåg att Dodge Journey nyligen genomgick en liknande behandling och förvandlades till Fiat Freemont. Thema får dessutom en ny V6-diesel med 224 hästkrafter och 550 newtonmeter men kommer också att erbjudas med Chryslers Pentastar-V6 med 292 hästkrafter när den börjar säljas i Europa i höst.

Angående Grand Voyager nämner Lancia att det ska vara den bästa Grand Voyagern någonsin och att den ska kryddas med italiensk stil. När Lancia Grand Voyager lanseras (oklart när) ersätter den Lancias nuvarande familjebuss Phedra.

Som en extra liten bonus meddelar Chrysler ankomsten av den nya modellen Chrysler Ypsilon som endast ska säljas i Storbritannien där Chrysler finns kvar även i fortsättningen. Denna får vi ännu inte se några bilder på men vi gissar att den blir hyfsat lik Lancia Ypsilon.

Läs mer