Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Land Rover Defender återuppstår

För två år sedan lades produktionen ned av den klassiska Land Rovern. Nu återuppstår den – i limiterad upplaga för att fira sig själv.

En ikon. En bättre beskrivning finns nog inte på Land Rover Defender med rötter bak till 1948. En efterträdare lurar i kulisserna men trots att ett koncept visades upp redan 2011 så står vi nu utan Defender.

Det sista exemplaret av den gamla skolan rullade ur fabriken i Solihull den 29 januari 2016 och Land Rover verkar ha väldigt svårt att få till det med efterträdaren. Nu rullar man dock fram gamlingen på nytt, har man kanske gett upp att hinna få klar nya versionen till 2018, för att fira modellens 70-årsdag?

150 exemplar ska byggas av jubileumsmodellen Works V8 som hyllar sina 70 år, även om modellen började banan som Series I.

Som namnet antyder har bilen en V8 som kraftkälla. Effektuttaget är det kraftigaste någonsin för modellen: 405 hästkrafter lockas fram ur fem liters cylindervolym vilket gör bilen god nog för en acceleration 0-100 km/h på 5,6 sekunder och en topphastighet på 170 km/h.

Motorn är kopplad till en åttastegad automatlåda från ZF med sportläge och bromsarna är uppgraderade liksom fjädring och krängningshämmare. Defender Works V8 står på hjul med däck i dimension 265/65 R18.

Defender Works V8 är även en hyllning till tidigare motorstarka föregångare som Series III Stage 1 V8 och jubileumsmodellen från 50-årsfirandet.

Bilen finns i åtta kulörer med svart färg på tak, grill och karossdetaljer men handtag och tanklock är kromade. Strålkastarna är av bi-LED-typ.

Invändigt hittar vi såväl läder, sportstolar från Recaro som ett infotainmentsystem. Priserna startar på 150 000 pund, motsvarande strax över 1 660 000 kronor. Bilen säljs i Storbritannien men export till andra länder kan ordnas.

Defender Works V8 finns i både kort och långt axelavstånd, klassiska 90 och 110 tum och produktionen ansvaras av Land Rover Classic som förra året även började tillverka ur-Range Rover – men bara i tio exemplar.