Land Rover Defender – nyheterna inför 2013

Ett nytt år börjar så smått knacka på dörren och en rad olika uppdateringar och förändringar inom bilvärlden ska lanseras. Långköraren Land Rover Defender är en av alla modeller som bjuder på nyheter.

Land Rover Defender lär sannolikt vara den bilmodell som förändrats minst över längst tidsperiod. Defender lanserades 1983 och har mer eller mindre sett likadan ut sedan dess. En bra och uppskattad bil behöver helt enkelt inte genomgå stora förvandlingar. Är man nostalgiskt lagd påpekar man gärna också att 1948 är året då Defender tog form första gången. Då introducerades Land Rover Series I som sedermera avlöstes av Series II och Series III som sedan bildade grund till Defender på 1980-talet.

 Men nog om historielektionen nu för i dag står det 2012 i kalendern och Land Rover presenterar nyheterna som är aktuella för Defender inför modellår 2013. Blir dessa nyheter de sista innan en helt ny generation lanseras inom några år? Kanske. En ny Defender baserad på konceptbilen Land Rover DC100 sägs ta över stafettpinnen om tre till fem år.

 Nyheterna inför 2013 innehåller inga mekaniska förändringar. I stället handlar det om två nya exteriöra kulörer vid namn Barolo Black och Havana. Till detta bjuds det på fyra nya kontrasterande kulörer till taket som tillägg till klassiska Fuji White. De nya takfärgerna är Santorini Black, Indus Silver, Orkney Grey och Firenze Red.

 Inuti bilen finner man från och med nästa modellår nya säten fram klädda i halvläder och med något mer grepp om stjärt och rygg. Ljudsystemet uppgraderas också och i värsta utförandet är det prylar från Alpine som ljuder extra bra med 150-watts lågprofilssubwoofer och större högtalare.

 Under huven är det fortsatt den 2,2 liter stora dieselmotorn på 122 hästkrafter och 360 newtonmeter som får göra grovjobbet. Motorn, som ersätta den gamla 2,4-litersmaskinen, lanserades i samband med nuvarande modellår. Motorn är kopplad till en sexväxlad manuell låda.