Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Land Rover Discovery facelift – nu mer Discovery

Land Rover uppdaterar största modellen Discovery med nytt utseende, snålare motorer och ny utrustning. Dessutom plockas företagsnamnet bort för att Discovery ska få en starkare identitet.

Jaguar Land Rover har mycket på gång just nu. Till Frankfurtsalongen kommer uppdaterade Range Rover Evoque, Jaguar XJ och Range Rover Hybrid. Men det är inte allt, sist ut i raden av brittiska nyheter är en ansiktslyft version av Land Rover Discovery 4.

Den största nyheten med 2014 års Discovery 4 är en delvis ny identitet, eller snarare förstärkt identitet. Land Rover vill att den stora terrängmodellen ska få en lika stark identitet som Range Rover och Range Rover Evoque och väljer därför att byta ut texten Land Rover längst fram på motorhuven mot modellnamnet Discovery. Man städar även upp på bakluckan där det från och med nu bara ska stå Discovery. Siffran 4 efter modellnamnet slopas och texten som indikerar motoralternativ, till exempel SDV6, flyttas till framskärmarna.

Rent designmässigt är nyheterna små, Discovery får en ny frontspoiler och nya strålkastarinsatser med mer markerad LED-design. Utöver det tillkommer två nya fälgalternativ.

Discovery får även nya hjälpsystem som redan introducerats på andra modeller, till exempel döda vinkel-varnare, kameror som kan titta åt sidorna i skymda korsningar samt systemet som kallas Wade Sensing. Det senare använder sensorer i ytterbackspeglarna som gör sitt bästa för att mäta hur djupt vattnet är framför bilen.

255-hästarsdieseln SDV6 begåvas med ett start/stopp-system som sänker den officiella förbrukningssiffran från 0,88 till 0,80 l/mil. Den andra motornyheten är att V8-bensinaren på 5,0 liter byts ut mot den nya kompressormatade V6-motorn på 3,0 liter som redan hittat ned i flera andra Jaguar Land Rover-produkter. Med 340 hästkrafter och 450 newtonmeter är V6:an inte långt efter den utgående 375 hästar starka V8-motorn.