Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Land Rover Discovery Sport – tre snabba från provkörningen

Erik Wedberg firar in det nya provkörningsåret med att köra Land Rover Discovery Sport över glaciärer och runt vulkaner på Island. Lever denna nya och lilla disco upp till familjenamnet?

Hej Erik, hur lyckas Land Rover förena de två orden Discovery och Sport?

– Så särskilt mycket sport är det inte med nya Land Rovern, Sport-namnet finns bara där för att markera att den här modellen förhåller sig till vanliga Discovery som Range Rover Sport till vanliga Range Rover. Lite mindre, lite mindre terränganpassad men lite mer praktisk helt enkelt.

Är den mycket större än Evoque?

– Disco Sport känns helt klart som en större bil men undertill är mycket detsamma. Framvagnen är hämtad från Evoque men axelavståndet är längre och det finns en helt nyutvecklad multilänkbakaxel som gör det möjligt att klämma in en tredje sätesrad där små barn kan sitta. Med de två extrastolarna uppfällda blir det dock nästan noll bagageutrymme kvar. Andra sätesraden kan skjutas i längsled men det blir aldrig riktigt bekvämt där eftersom sittdynan är för kort. Kvalitetskänslan i inredningen är hög men designen är inte så spännande.

Vem kommer att köpa en Discovery Sport?

– Barnfamiljer som har tröttnat på en vanlig kombi och vill ha något mer spännande. Jag tror att det finns många som vill kunna säga sig vara Land Rover-ägare men tidigare inte kunnat försvara ett LR-köp. För dem ligger Discovery Sport nära till hands. Den är rymlig och praktisk som en stor kombi men kostar inte mer. Billigaste modellen är 2,2-litersdieseln med 150 hästar och manuell låda som börjar på 376 900 kronor. 190-hästarsversionen av samma motor, det är samma gamla diesel som i utgående Freelander II, kostar från 396 900 kronor. Om ungefär ett halvår får Discovery Sport Jaguar Land Rovers nya Ingenium-motor. Det finns nog många som vill vänta på den men det är faktiskt inget fel på den gamla maskinen.

Hela provkörningen av Land Rover Discovery Sport hittar du i Teknikens Värld nummer 3/2015 som finns att köpa i butik nu, från och med den 15 januari, eller beställas online.