Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Land Rover Discovery Vision Concept
Land Rover Discovery Vision Concept
Land Rover Discovery Vision Concept
Land Rover Discovery Vision Concept Foto: Nick Dimbleby

Land Rover Discovery Vision Concept – teknikspäckad

På fredag kommer Land Rover Discovery Vision Concept att visas på bilsalongen i New York på fredag, men Land Rover släpper redan nu alla fakta och bilder.

Med nya Discovery Vision Concept ger Land Rover oss en försmak på kommande Discovery. Den nya konceptbilen skiljer sig markant från dagens nuvarande Discovery, konceptet har kortare överhäng och en mer avskalad och modern design än tidigare som känns sportigare.

Den delade bagageluckan är ersatt av en lucka och när den är öppen går det att fälla ut en bänk ur bagageutrymmet. B-stolpen är bortbyggd och bakdörrarna är av självmordstyp vilket underlättar insteget till kupén som rymmer upp till sju personer. Standardkonfigurationen är 2+3+2 men via infotainmentsystemet med pekskärm går det att möblera om genom att fälla och flytta fram eller bak stolarna. Detta möjliggör säteskonfigurationer som 2+2+2, 2+3 eller 2+2. Interiören är klädd med vatten- och oljebeständigt läder som kompletteras av träinlägg i dörrsidor och instrumentbräda.

Utöver den lyxiga förpackningen är Discovery Vision Concept späckad med tekniska innovationer som exempelvis den ”osynliga” motorhuven som möjliggörs genom kameror i grillen och head up-display. Andra funktioner är laserstrålkastarna som ska ge mer än 300 meters extra räckvidd och har inbyggda HD-kameror som kan identifiera mötande och framförvarande fordon, eller liknande, och automatiskt blända av helljuset vid de aktuella objekten.

För att underlätta vid terrängkörning har bilen infraröda laserskanners som läser av framförvarande hinder och skickar information till föraren, systemet kan även läsa av aktuellt vattendjup och läsa av terrängen under vattnet och ge tips om bästa färdväg. För att föra bilen ännu närmare en James Bond film går det vid låg fart även att fjärrstyra bilen via en app i telefonen, detta ska underlätta vid exempelvis påkoppling av släpvagn eller vid extrem terrängkörning när man kan behöva stå utanför bilen för att få bra översikt. Bilen kommer också få nästa generationsTerrain Response-system.

I framtiden planerar Land Rover att utrusta bilen med ”Smart Glass” som gör samtliga rutor i bilen till interaktiva skärmar där information om till exempel minnesmärken och restauranger och liknande projiceras på rutorna när bilen passerar dem. Stolarna ska utrustas med sensorer som läser av armrörelser som kan användas för att styra skärmarna.

I samband med att nya Discovery Vision Concept förhandsvisades på hangarfartyget Intrepid Sea i New York blev det också officiellt att Land Rover blir samarbetspartner till Richard Bransons rymdprogram Virgin Galactic.

Nästa generations Discovery kommer att baseras på samma plattform som nya Range Rover och Range Rover Sport vilket innebär kaross och chassi i aluminium som ger en bra mycket lägre vikt. Innan nästa Discovery sätts i produktion kommer nya Freelander att presenteras som kommer att placera sig under Discovery i modellutbudet och få beteckningen Discovery Sport. I den kommer vi troligtvis återse mycket av den design vi kan se på Discovery Vision Concept.

Hur mycket av den nya tekniken vi kommer att få se i produktionsbilen återstår att se, men vi kan ju hoppas på att det mesta bibehålls.

https://youtu.be/Cww2PIengvc?width=575&height=353