Land Rover Defender

Land Rover firar 65-årsjubileum med Defender LXV

I år har det gått 65 år sedan HUE 166 – världens första Land Rover – byggdes och det firas stort i hemstaden Solihull. För att uppmärksamma ”pensionsdagen” släpps nya specialversionen Defender LXV.

Den som har koll på de romerska siffrorna vet att LXV blir 65 och det är just därför den senaste i raden av specialutgåvor av Land Rover Defender har fått tilläggsbeteckningen LXV. LXV-modellen är egentligen en helt vanlig Defender och kan fås med fem olika karosser. Motorn är en 2,2-litersdiesel med 122 hästkrafter och en sexväxlad manuell låda. Det som skiljer LXV från en vanlig Defender är 16-tums sportfälgar och ett flertal in- och utvändiga LXV-emblem. Utvändigt kan man välja mellan Santorini Black eller Fuji White men invändigt är det svart läderklädsel med orangea sömmar och präglade LXV-loggor som gäller.

 Land Rovers 65-årsjubileum firas stort på Packington Estate strax utanför Solihull i England. Det var här, på de stora markerna som tillhör Packington Estate, som de allra första prototypbilarna testkördes 1947-1948 och godset fick fortsätta att agera testbana ända fram till tidigt 1970-tal.

 I dagarna står omkring 150 Land Rover- och Range Rover-bilar utställda på Packington Estate, däribland nya Range Rover Sport men framförallt en Land Rover Series Ifrån 1948 med registreringsnumret HUE 166. ”Huey” räknas som den allra första serietillverkade Land Rovern och står i centrum för festligheterna.