Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110216-land rover range_e110216-land rover range_e110216-land rover range_e
110216-land rover range_e

Land Rover Range_e – Range Rover som snål dieselhybrid

Land Rover satsar stenhårt för att bli en grönare biltillverkare. De har redan visat upp ett par olika dieselhybridkoncept i form av en Freelander 2 och en Range Rover Sport. Nu ska en plug in-dieselhybridvariant visas upp i Genève – Range_e.

För snart tre år sedan visade Land Rover upp sin nya, grönare sida i form av en Freelander 2 utrustad med ERAD-systemet (Electric Rear Axle Drive) där en dieselmotor samsas med en elmotor. Så sent som förra året visade man upp en Range Rover Sport med motsvarande lösning samt att man då berättade att man ämnar lansera en dieselhybrid om tre år, nämligen 2013. Konceptbilen benämndes Range_e.

Nu har man tagit ytterligare ett steg i utvecklingen mot miljövänligare drivlinor. I dag presenterar Land Rover konceptet Range_e och denna gång handlar det om en plug in-hybrid (laddhybrid).

Precis som tidigare baseras konceptbilen på en Range Rover Sport och innehåller 3,0-liters TDV6-dieseln som är sammankopplad till en modul bestående av en 34 hästkrafter stark elmotor samt en åttastegad automatlåda från ZF. Denna parallellhybridlösning kan köras på enbart el i upp till 3,2 mil. Total räckvidd för diesel plus el är 111,2 mil och utsläppet ligger på 89 gram koldioxid per kilometer. Toppfarten är 193 km/h.

Enligt Land Rover är Range_e en av många fungerande prototyper som är under utveckling. Framtiden ser onekligen spännande ut för Land Rover-fantasterna. Om nu siffrorna håller vad de lovar är det en rejäl sänkning från dagens Range Rover Sport SE med TDV6-motor som släpper ut 243 gram per kilometer.

Räkna dock inte med att se dagens Range Rover med hybridteknik under skalet. I stället lär nästa generation Range Rover vara först ut, som ovan nämnt, förmodligen under 2013.

Konceptbilen Range_e står i Land Rovers monter på Genèvesalongen nästa månad.

Läs mer