Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Land Rover Series I från 1948 återfunnen – ska restaureras

När Land Rover presenterade sin första modell någonsin, Series I (senare Defender), i Amsterdam 1948 visade man upp tre förseriebilar. Bilarna var unika på flera sätt och hade bland annat ett chassi i galvaniserat stål och kaross i tjockare aluminium. Men några år efter debuten försvann en av bilarna från Land Rovers radar. Nu är den återfunnen och ska göras i ordning.

Det aktuella fordonet har en något spretig historia.

Enligt Land Rover registrerades ”ur-Defendern” för första gången 1955. Sex år senare såldes bilen till en ny ägare i Handsworth och rullade därefter runt på engelska vägar fram till och med 1968 då den flyttade till Wales. Där blev den stående ute på ett fält och förpassad till att fungera som ”statisk strömkälla”.

Efter 20 år slutade dock motorn att fungera och bilen såldes därför vidare till en ny ägare i Birmingham. Den nya ägarens tanke var redan då att restaurera bilen, men idén uteblev av okänd anledning och bilen blev än en gång stående, denna gång i en trädgård.

Foto: Land Rover

Inte konstigt då att det dröjde ända fram till 2016 innan Land Rover fann bilen igen – bara några få engelska mil utanför Solihull där modellen ursprungligen byggdes.

Sedan dess har experterna på Jaguar Land Rover Classic spenderat månader med att kartlägga bilens historik och bekräfta dess ursprung.

Och med alla uppgifter i hamn ska bilen nu alltså restaureras. Renoveringen kommer skötas av ett team som är specialiserat på Land Rover Series I. Arbetet kommer att pågå hela året som en del av Land Rovers 70-årsfirande och målet är att få bilen att rulla igen. Patinan kommer att bevaras (bilen var från början militärgrön).

Foto: Land Rover

Land Rover Defender, som modellen bytte namn till 1990, slutade tillverkas 2016. En efterträdare är att vänta, förhoppningsvis, i år.