Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080723-land-rover-hybrid080723-land-rover-hybrid080723-land-rover-hybrid
080723-land-rover-hybrid

Land Rover ska köras på el och diesel

Nu ansluter sig Land Rover till den stora skara biltillverkare som tänker på miljön. Drygt åtta miljarder kronor satsas på att ta fram miljövänlig teknik. Diesel-hybrid-systemet ERAD testkörs redan i två prototypbilar.

Land Rover använder årets bilsalong i London för att offentliggöra sin satsning på bränsle- och miljösparande teknik. Den stora nyheten är hybridsystemet ERAD (Electric Rear Axle Drive). Två diesel-hybrid-prototyper av Freelander 2 ska den närmaste tiden testköras och tanken är att hybridsystemet ska kunna anpassas till hela Land Rovers modellprogram. ERAD är i sig en del av Land Rovers mer omfattande forskningsprojekt för alternativa miljötekniklösningar, kallat ”e Terrain Technologies”, i vilket man har satsat drygt åtta miljarder kronor.

Förutom diesel-hybrid-systemet utvecklar Land Rover även ett eget start-stopp-system såväl som nya lättviktskonstruktioner. ERAD-systemet visades redan i våras som en del i LRX-konceptet. Sedan dess har systemet utvecklats och monterats i prototypbilar, mycket tack vare att den brittiska staten gått in med pengar i projektet.

ERAD är ett parallellt hybridsystem, vilket betyder att bilarna ska kunna köras enbart på el, diesel eller en kombination av de båda. De första testerna har visat att ERAD sänker koldioxidutsläppen med 20 procent. Även om elmotorn sitter monterad på bakaxeln ska den hjälpa till att driva även framhjulen. Så även om bilen bara körs på el ska man få full tillgång till fyrhjulsdriften. 288-volts motorn kan som mest ge 35 kW och ett vridmoment på 200 Nm. Dieselmotorn är en turboladdad fyrcylindrig historia.

ERAD befinner sig fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede. Däremot kan start-stopp-tekniken finnas i Land Rover Freelander 2 redan vid slutet av det här året. Enligt Land Rovers chef för produktutveckling, Phil Hodgkinson, sänks koldioxidutsläppen från 194 till 179 gram per kilometer bara med start-stopp-systemet. 

Läs mer