Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Land Rover trollar bort släpvagnen – fri sikt bakåt

Land Rover fortsätter att leka med kamerateknik och presenterar nu ett sätt för att göra den påhängda släpvagnen, trailern eller husvagnen genomskinlig.

https://youtu.be/Q9HmdIh6AYw

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

När man som bilist kör med ett stort släp, en båttrailer eller en husvagn hängandes på dragkroken försvinner bakåtsikten via innerbackspegeln. I stället får man förlita sig på ytterbackspeglarna som ger ett begränsat visuellt informationsintag. Med så kallade husvagnsbackspeglar monterade på bilen kan man få bättre kontakt med bakomvarande trafik, om än fortfarande begränsad sådan.

Transparent Trailer

Land Rover kan nu vara något på spåret, en lösning som skulle tilltala tusentals förare som ofta kör stora höga släpvagnar, husvagnar eller hästtrailers. Land Rover är nämligen just nu igång med utvecklingen av vad de kallar ”Transparent Trailer”, en teknik som med hjälp av kameror gör släpet genomskinligt.

Den brittiska biltillverkaren har låtit montera en första prototyp i en Range Rover. Bilderna från bilens befintliga backkamera och kameror i ytterbackspeglarna sammanfogas med bilden från en trådlös kamera som är monterad bak på släpet. Resultatet är en bild som visar trafiksituationen bakom bilen realtid. Släpvagnen, husvagnen eller hästtrailern blir med tekniken ”genomskinlig”. Tanken är att den sammansatta bilden ska visas per automatik i bilens innerbackspegel så fort släpvagnen kopplats på dragkroken.

En stor husvagn på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.En stor husvagn på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.En stor husvagn på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.
En stor husvagn på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.

– Vid omkörning tittar man instinktivt i backspeglarna, men när man har ett släp begränsas synfältet av de döda vinklarna. I vårt Transparent Trailer-projekt undersöker vi hur vi ska kunna erbjuda en vy bakom fordonet som inte begränsas av släpvagnen, oavsett dess storlek eller form. Vår prototypsystem ger en videobild av mycket hög kvalitet som visar andra bilar eller hinder utan förvrängning. Detta innebär att föraren får exakt rätt information för att kunna fatta säkra och effektiva beslut vid körning och annan manövrering, något som gör släpkörningen säkrare och mindre stressig, säger Wolfgang Epple som är chef för forskning och teknik på Jaguar Land Rover.

Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom husvagnen.Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom husvagnen.Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom husvagnen.
Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom husvagnen.

Med ”genomskinlig” släpvagn blir backande också enklare. Sikten bakåt blir obehindrad och tillsammans med infotainmentskärmens så kallade styrlinjer vid backning ska det mycket till för att ekipaget inte ska hamna rätt.

Ett bilsläp på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.Ett bilsläp på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.Ett bilsläp på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.
Ett bilsläp på dragkroken begränsar bakåtsikten ordentligt.

Att med kamerateknik ”trolla bort” objekt i eller bredvid bilen är inget nytt. Land Rover har redan visat upp teknik som gör motorhuven genomskinlig vilket är tänkt att underlätta körning i exempelvis branta backar eller vid hinder i terrängen som annars kvickt gömmer sig framför fronten. ”Transparent Bonnet” kallar Land Rover tekniken för.

Jaguar Land Rover har dessutom visat upp ”360 Virtual Urban Windscreen” som med kameror gör bilens takstolpar transparenta och därmed ger föraren fri sikt runt hela bilen, 360 grader.

I Japan har man forskat på att göra bilens baksäte genomskinligt för att underlätta vid backning. Tanken är att många liv ska kunna sparas, i till exempel USA omkommer 300 personer årligen efter påkörning av backande bilar.

Nyligen rapporterade vi om hur Samsung gör lastbilar genomskinliga genom att montera en kamera i fronten på dessa för att på stora skärmar bak på lastbilen visa trafiksituationen framför denna. Tekniken är tänkt att underlätta vid exempelvis omkörningar.

Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom bilsläpet.Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom bilsläpet.Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom bilsläpet.
Men med Transparent Trailer kan man som förare plötsligt ha full koll rakt bakom bilsläpet.

Cargo Sense

Land Rover är inte nöjda med att enbart trolla bort släpvagnen. Land Rovers kunder väljer ofta just Land Rovers bilar för dragkapaciteten och därför testar och utvecklar man ännu en spännande släpvagnsteknik som de kallar ”Cargo Sense”.

Systemet kombinerar en kamera som är monterad inne i släpet med en tryckkänslig matta som är placerad på släpvagnsgolvet. Via trådlös anslutning kan förare och passagerare i dragbilen se och varnas om lasten i släpet förskjuts på något sätt samt ta del av temperaturen i släpet. Tekniken kan vara värdefull för hästägare men även för den som transporterar ”döda ting”, exempelvis kartonger, möbler eller en bil.

Med Cargo Sense har man full uppsikt över vad som händer i släpvagnen och via trycksensorer i en matta på golvet kan man få varningar om lasten förskjuts.Med Cargo Sense har man full uppsikt över vad som händer i släpvagnen och via trycksensorer i en matta på golvet kan man få varningar om lasten förskjuts.Med Cargo Sense har man full uppsikt över vad som händer i släpvagnen och via trycksensorer i en matta på golvet kan man få varningar om lasten förskjuts.
Med Cargo Sense har man full uppsikt över vad som händer i släpvagnen och via trycksensorer i en matta på golvet kan man få varningar om lasten förskjuts.

– Många av våra kunder drar värdefulla laster för affärs- eller fritidsändamål, så vi undersöker en rad olika tekniker som skulle kunna förbättra släpkörningen och göra den säkrare – både för föraren och till och med för hästar som transporteras. Ett permanent videoflöde från släpet via instrumentbrädan skulle kunna distrahera föraren och störa framförandet av fordonet. Därför utvecklar vi istället ett mer intelligent system som kan upptäcka ett problem med hästen i trailern och därefter varna föraren. Videobilden blir sedan tillgänglig för ägarna så att de kan kontrollera läget inuti släpet och fatta beslut om att köra åt sidan och kontrollera hästen, säger Wolfgang Epple.

Tillsammans med en applikation i en smart mobiltelefon kan Cargo Sense användas även när dragbil och släpvagn står stilla samtidigt som föraren befinner sig på en annan plats. Om systemet är monterat i exempelvis en hästtrailer kan hästägaren få information i mobilen om hästen rör sig på ett olämpligt sätt eller om någon försöker forsla bort släpet.