Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080729-audi-r8-väntetid
080729-audi-r8-väntetid
080729-audi-r8-väntetid
080729-audi-r8-väntetid

Lång väntan på Audi R8

Den som vill ha en ny Audi R8 får vara beredd att vänta länge. Riktigt länge. Hela årsproduktionen för 2009 är redan slutsåld och väntetiden för dem som har beställt en bil är drygt 18 månader.

EU:s konkurrensmyndighet beslutade i förra veckan att godkänna Porsches förestående köp av Volkswagen. Porsches aktieandel i VW ska öka från dagens 30 till drygt 50. Porsches maktövertagande i VW-koncernen har föranlett analytiker att spå stora förändringar i VW-familjen. Med sin aktiemajoritet kan Porsche till exempel driva igenom att Audi ska bygga premiumbilar, VW ”folkbilar” och att Porsche ska bygga koncernens sportbilar. Det skulle i så fall innebära slutet för sportsatsningar såsom Audi R8. Men om kundernas efterfrågan får bestämma så blir R8 kvar.

Hela årsproduktionen för nästa år är nämligen redan uppbokad. Den som i dag bestämmer sig för att köpa en nya R8 får finna sig i att vänta på sin bil till 2010. Även om efterfrågan har varit oväntat stor beror den långa väntan även på den skrala kapaciteten i fabriken i Neckarsulm i Tyskland. Endast 25 bilar handbyggs per dag. Med 240 arbetsdagar på ett år blir det 6 000 bilar. 

Det är egentligen inte svårt att förstå att Audi R8 säljer så bra som den gör. Motorjournalister världen över har hyllat bilen och i synnerhet det välbalanserade chassit och med en prislapp som lyder dryga miljonen framstår den närmast som ett kap i sitt segment. Ett alternativ för den som inte kan vänta 18 månader på att få en R8 kan vara att boka upp sig för en R8 V10 i stället. Lanseringen är planerad till första kvartalet 2009 och det kan rentav bli så att de första exemplaren av R8 V10 når sina kunder strax innan nästa omgång R8-kunder får sina bilar.

Läs mer

Provkörning

Test

TV-TV