Länge leve bilen på Bilens Dag!

För sjätte året i rad firar vi det åkdon med fyra hjul och ratt som har transporterat människan i över hundra år. I dag är det nämligen Bilens Dag.

Just nu är den konventionella bilen mer utskälld än någonsin på grund av den stora utsläppsskandal som Volkswagen har ställt till med. Men vi på Teknikens Värld har inte tappat hoppet om världens bästa uppfinning sedan hjulets intåg 3 500 år före Kristus födelse. Vi gillar helt enkelt bilen, oavsett form och teknik, och just nu tycker vi att utvecklingen är mer spännande än någonsin med alla nya framdrivningstekniker, framför allt den elektriska. Så i dag firar vi Bilens Dag, för gårdagens bilar skull, för dagens bilars skull, och för morgondagens bilars skull.

Varför undrar du? Eftersom bilen är det fordon som mer än något annat har satt världen i rullning, inte minst här i Sverige. I vårt avlånga land, 207,8 mil bilvägen från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, är bilen ett måste för många människor, oavsett hur mycket skatterna höjs för att avskräcka.

Utan bilen skulle Sverige förmodligen inte se ut som det gör i dag och utan bilen skulle vårt land avstanna.

I dag är det 28 oktober, ett datum som sedan 2010 är synonymt med Bilens Dag. En dag som har tillkommit på initiativ av svenska bilbranschen och Motormännens Riksförbund. En dag där vi ska hylla bilen och ge den det erkännande den faktiskt är värd. Så vår fråga till dig är naturligtvis:

Hur firar du Bilens Dag i dag?

 Ska du skänka din bil (eller om du har flera) en extra tanke, ge den en klapp på skärmen eller helt enkelt bjuda in den i värmen?Utöver den vackra BMW 507:an (1956-1959) på bilden ovan bjuder vi, dagen till ära, också på en populär hyllningsdokumentär från 1952 om just bilen. Del ett och del två. Titta och njut!

https://youtu.be/KOlZq09bYmghttps://youtu.be/MIjDUE0qAvY