Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081029-saab-95-uppskjuten
081029-saab-95-uppskjuten
081029-saab-95-uppskjuten
081029-saab-95-uppskjuten

Lanseringen av nya Saab-modeller – bland annat 9-5 – skjuts upp

Det är kris hos General Motors. I morse skrev vi om att GM tänker lägga ner utvecklingen av stora suvar. Nu kommer nästa dråpslag. GM stoppar all utvecklingen de två kommande åren vilket innebär att nya Saab-modeller skjuts upp på framtiden.

Finanskrisen och nedgången i bilbranschen slår hårt mot biljättarna i USA. Enligt källor inom GM, som varit i kontakt med diverse bilsajter under dagen, ska företaget nu dra i nödbromsen vilket innebär att flertalet nya modeller inom koncernen kommer att skjutas upp eller läggas i malpåse.

Automotive News uppger att vissa Chevrolet-modeller skjuts upp på framtiden, bland annat nästa generation Corvette, medan vissa modeller kvarstår då de är mer eller mindre färdigutvecklade. Exempel på sådana är Camaro och Volt, där sistnämnda är en av företagets förmodade stora livlinor. Andra modeller som kommer som planerat är Buick LaCrosse och Cadillac CTS Wagon.

Med svenska ögon sett är vi kanske mest intresserade av hur det kommer att gå för kommande Saab-modeller, och det är en aning dyster läsning de följande raderna.

Nästa generation Saab 9-5 var tänkt att premiärvisas på Genèvesalongen i mars nästa år. Så blir sannolikt inte fallet eftersom lanseringen i september 2009 blir uppskjuten till början av 2010. Detta enligt uppgifter till trollhattansaab.net. Det betyder att vi antagligen får dras med nuvarande 9-5, som lanserades 1997, i ytterligare några månader eller ett halvår. Kanske mer!?

Den terränguppiffade versionen av 9-3 – 9-3X – är enligt uppgifter helt lagd på is. Hur det blir med mellanklassuven 9-4X som ska debutera i början av 2010 är okänt, men den finns risk att både den och nya småbilen 9-1 skjuts upp. GM ska helt enkelt täta så många hål som möjligt innan de kan fokusera på nyutveckling igen och då är Saab ett av de märken där svångremmarna dras åt hårdast.

GM och Chrysler närmar sig varandra

En hopslagning av GM och Chrysler kommer allt närmare. Enligt flera källor är det i stort sett bara en handslagning som saknas. GM trycker nu på den amerikanska regeringen för att få medel till att slutföra affären. Vad affären skulle betyda för lilla Saab kan man i nuläget bara spekulera om, men förhandskänslorna är att det knappast är positivt.

Läs mer