Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota Proace är en av endast två transportbilsmodeller som får märkningen ”Bra val” av Folksam.Toyota Proace är en av endast två transportbilsmodeller som får märkningen ”Bra val” av Folksam.Toyota Proace är en av endast två transportbilsmodeller som får märkningen ”Bra val” av Folksam.
Toyota Proace är en av endast två transportbilsmodeller som får märkningen ”Bra val” av Folksam. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Larmet: Bristande säkerhet och miljökrav i skåpbilar

Försäkringsbolaget Folksam har listat årets lätta transportbilar efter säkerhet och inverkan på miljön. Enbart två modeller uppfyller trafikforskarnas säkerhets- och utsläppskrav och märks som ”Bra val”.

Folksam har tidigare varnat om livsfarlig last i skåpbilar. Företaget genomförde tester som tydligt visade hur last som inte är förankrad ökar skaderisken kraftigt för personer som sitter i kupén. 

Nu larmar bolaget återigen om bristande säkerhet i lätta transportbilar. Folksams trafikforskare har i en ny undersökning funnit att hantverkarbilar i regel har sämre säkerhet och släpper ut mer koldioxid än personbilar.

En av tio bilar på svenska vägar är en hantverkarbil och dessa körs i genomsnitt 25 procent längre per år än en vanlig personbil. Ett problem är att denna fordonskategori sällan krocktestas, vilket försvårar en bedömning av bilens säkerhet. Av 44 nya modeller till salu i Sverige är endast 64 procent testade i Euro NCAP, rapporterar Folksam. Motsvarande siffra för personbilar är 85 procent.

– Vi ser att säkerhetsutrustning blir allt vanligare, men utvecklingen går mycket långsammare än för vanliga personbilar. Exempelvis har knappt en tredjedel av modellerna som säljs i Sverige i dag standardutrustad autobroms på alla versioner, som jämförelsevis finns i över 90 procent av nya personbilar, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Volkswagen Caddy är också ett ”Bra val” enligt Folksam.Volkswagen Caddy är också ett ”Bra val” enligt Folksam.Volkswagen Caddy är också ett ”Bra val” enligt Folksam.
Volkswagen Caddy är också ett ”Bra val” enligt Folksam. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Två modeller prisas av Folksam

Transportbilar har dessutom en betydligt högre nivå av koldioxidutsläpp än personbilar. Siffran är runt 35 procent högre för dieseldrivna transportbilar än för motsvarande personbilar i tjänsteviktsgruppen 1 700–2 000 kilogram. I tjänsteviktsgruppen mellan 1 400–1 600 kilogram är utsläppen cirka 13 procent högre bland dieseldrivna transportbilar.

– Vid upphandling av transportfordon är ekonomi och lastförmåga ofta prioriterat, val av säkerhetsutrustning och vikten av utsläppsnivåer kommer lite i andra hand. Både el- och hybridbilar skulle göra stor klimatnytta i våra städer där hantverkarbilarna körs som mest, och bidrar till stora utsläpp, säger Anders Ydenius.

De två modeller som får Folksams märkning som ”Bra val” är Volkswagen Caddy och Toyota Proace. Även Isuzu D-Max och Toyota Hilux lyfts fram med brasklappen att de brister i utsläppskraven.

Hela Folksams lista hittar du här.