Låt bilen köra själv – i skogen

Jaguar Land Rover presenterar bilen som på egen hand kör själv hela vägen till fjällstugan.

https://youtu.be/C47TH9xw-Uc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Hör du till dem som tycker att det verkar läskigt att bli skjutsad i trafiken av en självkörande bil? Lugn, vänta till nästa generation av Range Rover – då kan du börja testa i skogen.

Jo, det är sant. Jaguar Land Rover-koncernen är i full gång med att utveckla förarlös körning bortom vägnätet.

– I framtiden vill vi garantera att nu når ditt slutmål med autonom körning även om vägen dit går via grusvägar och tuff terräng, säger Tony Harper, chef för koncernens forskningsavdelning.

Autonomous All-Terrain Driving använder sig av sensorer, kameror, ultraljud och laserradar (LIDAR) som läser av området runt bilen. Bättre än en förare enligt Jaguar Land Rover. Datan förs sedan vidare till företagets befintliga Terrain Response-system som då anpassar sig till underlag och hinder.

Även hinder ovanför markhöjd skannas av och justeras av Overhead Clearance Assist för att omfatta last som takboxar och cyklar.

Företaget utvecklar också ett bil-till-bil-system (V2V) där data skickas mellan fordon för att ge information om potthål och halka, perfekt när bilar åker på karavan i tuffa förhållanden. I dag är det bara Mercedes, med Car-to-x, som har ett liknande system.

Autonomous All-Terrain Driving har demonstrerats i två Range Rover Sports-bilar men inget har sagts om när eller var tekniken kommer finnas när den är klar. Vad vi vet är dock att Range Rover kommer att få en uppdatering till 2017 års modell, högst osäkert dock om den får ovan nämnda teknik.