Lätt begagnad Lamborghini Veneno till salu – för sanslösa 93 miljoner

200-procentig värdeökning på drygt två år. Där snackar vi om en ekonomisk bil i Lamborghini Veneno.

När vi kalkylerar bilars ekonomi utgör värdeminskningen en stor del av den pengamässiga kakan. Det brukar heta att ett bilköp i princip aldrig är ett ekonomiskt klipp, så länge det inte handlar om veteranbilar stämplade som klassiker. Men det är dags att tänka om på den punkten, även nya bilar kan vara en ekonomisk vinst av sällan skådat slag.

Bilen som nu finns till försäljning.

På tyska bilannonssajten mobile.de finns nämligen en annons innehållandes exemplar nummer två av totalt tre tillverkade Lamborghini Veneno i coupéutförande (roadstern tillverkades i hela nio exemplar).

När Veneno presenterades i mars 2013 var prislappen för ett exemplar ofattbara 31 miljoner kronor. Bilen som nu är till salu har en prislapp på motsvarande 93 miljoner kronor. Med andra ord en sanslös värdeökning på 200 procent – om nu säljaren får vad han eller hon begär för bilen.

Den Veneno som är till salu är lätt begagnad. Den är tillverkad i december 2013 och har sedan dess rullat 84 mil, och dessutom klarat sig undan incidenter som kan påverka värdet i negativ riktning. Precis så som man vill ha en bil, lätt begagnad, i bra skick och med få mil på mätaren.

Lamborghini Veneno

Vad får man då för 93 miljoner kronor? Jo, en av de värsta bilar Lamborghini någonsin tillverkat. Veneno är baserad på Aventador och framtagen för att markera Lamborghinis 50-årsjubileum som ägde rum 2013. Den är tack vare mängder av kolfiber 125 kilo lättare än Aventador (torrvikt på 1 450 kilo) och den 6,5 liter stora V12-motorn ger 750 hästkrafter, 50 mer än i Aventador. Det ger en toppfart på 355 km/h och en accelerationstid 0-100 km/h på 2,8 sekunder, alltså fem upp och en tiondel kapad jämfört med Aventador.