Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110407-saab leverantörer
110407-saab leverantörer
110407-saab leverantörer
110407-saab leverantörer Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Leverantörer besvikna på Saab

Sedan vd Jan Åke Jonsson deklarerade sin avgång för snart två veckor sedan har det stormat väldigt mycket kring Saab. Produktionsstopp, leverantörsproblem och uteblivna betalningar. Nu visar leverantörerna sin besvikelse över att Saab skyller ifrån sig.

Saab skyller produktionsstoppen på leverantörsproblem. Leverantörerna skyller på uteblivna betalningar från Saab och att man därför stoppat leveranserna.

Hur det än ligger till så visar nu leverantörerna sin besvikelse genom underleverantörsföreningen Fordonskomponentgruppens vd Svenåke Berglie.

– När man gick ut och regelrätt beskyllde leverantörsindustrin för att vara de som bromsade med förhandlingar och sådant, då var det väl många som det brast för, säger Svenåke Berglie till SVT:s A-ekonomi under torsdagskvällen.

Han menar att man ska vara öppen och ärlig för att förtjäna förtroende. Han anser att Saab inte har varit så ärliga som de kan vara och att det hela hänger på en skör tråd.

Enligt Svenåke Berglie är det åtminstone fem till tio leverantörer som inte har fått betalt och att det rör sig om tiotals miljoner kronor som Saab är skyldiga.

Hans kollega, Fordonskomponentgruppens ordförande Christer Palm, berättade tidigare för Sveriges Radio P4 Väst att Saabs skuld till underleverantörerna uppgår till omkring 100 miljoner kronor.

Hela denna situation är enormt påfrestande för Saab som behöver få in pengar i bolaget. Men med leverantörer som inte levererar på grund av utebliven betalning är produktion och försäljning mer eller mindre stillastående och därmed är intäkterna obefintliga.

Du som vill ha en textad version (Muller-intervjun översatt) av klippet nedan kan klicka på den externa länken nedan. Observera att länken leder till hela kvällens A-ekonomi-reportage.

 

Extern länk

Se textad version av klippet ovan