Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100226-lexus ct 200h
100226-lexus ct 200h
100226-lexus ct 200h
100226-lexus ct 200h

Lexus CT 200h officiell

Nu finns det inte många hemligheter kvar runt Lexus CT 200h som ska visas på Genèvesalongen. Japanerna har dagarna innan världspremiären gett oss tillfälle att bekanta oss med bilen som med sin fullhybridlösning ska sätta Audi A3 och BMW 1-serie på plats.

Tidigare i veckan läckte en broschyr ut som handlade om Lexus nya modell CT 200h. Nu har Lexus valt att presentera bilen lite närmare för oss, en presentation som tyvärr är en aning tunnsådd då den inte ger oss alla hårdfakta. Det mest intressanta, det vill säga om drivlinan är sportigare lagd än i Prius, lär vi få veta redan om några dagar när bilen avtäcks nere i Schweiz näst största stad.

Det hela började på Frankfurtsalongen i höstas där Lexus visade upp konceptbilen LF-Ch och berättade att de tar det kompakta premiumsegmentet (Golfklassen) på största allvar. Deras satsning är riktad främst mot Europa där de tror att bilen i denna storlek kommer att utgöra största marknadsandelen under 2010 och framåt. Men Lexus CT 200h är inte enbart Europa förunnad utan den ska säljas över hela världen.

Det är inte svårt att förstå vad japanerna har siktet inställt på – Audi A3 och BMW 1-serie, de två mest premiumbetonade modellerna i just Golfklassen. Det kommer antagligen att bli en tuff kamp de tre kombattanterna mellan, men japanerna har ett ess i rockärmen, nämligen drivlinan.

CT 200h är också en uppvisning i Lexus vidareutvecklade formspråk som de kallar L-finesse, dock inte i närheten lika vågat som det vi såg på konceptbilen för några månader sedan. De distinkta och skarpa formerna är framtagna för att särskilja bilen från konkurrenterna. Karossen är utformad för så lågt luftmotstånd och vindbrus som möjligt. Fronten andas mycket Lexus med de lysdiodförsedda strålkastarna som är placerade högre upp än grillen. Även bilens andra ända andas Lexus med bakljusen som påminner lite om de på LS och som på sedvanligt Lexus-vis är försedda med klarglas.

Stiger man in i denna nya femdörrars lyxjapan möts man av en sober och modern interiör som är långt ifrån den futuristiska och spännande interiör som vi såg i konceptbilen. Det finns vissa likheter, som Lexus slår fast, men de är små. Instrumentbrädan är uppdelad i två sektioner, en övre och en undre som delas av med aluminiuminlägg. Den övre kallar de display-sektionen och innehåller en åtta tum stor LCD-skärm där man grafiskt har koll på allt som berör bilen. Den undre sektionen är själva manöverdelen som innehåller bland annat växelväljaren (spana in den läckra utformningen) och det som kallas ”Lexus Remote Touch multifunction Controller”. Det är en sorts fast monterad datormus som manövreras med främst pekfingret och tummen. Förhoppningsvis smidig att använda.

Bilens sportiga framtoning går igenom i den lågt placerade förarstolen som ger bra stöd för den som sitter bakom ratten. När föraren försatt bilen i läget Sport ändras hybridindikatorn (till höger bland mätartavlorna) till att bli en varvräknare samtidigt som det kringliggande ljuset ändras från blått till rött.

Utrymmesmässigt hävdar Lexus att CT 200h blir en av de rymligaste i klassen för de åkande i både fram- och baksätet. Detta tack vare en hjulbas på 2,6 meter. Det är två centimeter längre än Audi A3 men sex centimeter kortare än hos BMW 1-serie. Bagageutrymmet i CT 200h rymmer 345 liter men klarar 700 liter om man fäller ryggstödet bak.

Körmässigt ska framhjulsdrivna CT 200h, som är byggd på en ny plattform, inte skilja sig från det man oftast förknippar med Lexus, det vill säga sportighet och komfort. Som förare kan man som tidigare nämnt ställa in bilen i fyra olika förinställda program som påverkar både drivlinans och chassits karaktär. Dessa fyra inställningar är Eco, Normal och Sport. Det fjärde nämner inte Lexus i pressmeddelandet men vi anar att det fjärde är ”EV-mode”, med andra ord läget då bilen går på ren eldrift. Det leder oss ofrånkomligt in på drivlinan. Denna består av en 1,8-liters VVT-i bensinmotor samt en kompakt och kraftfull elmotor som både opereras via en steglös CVT-låda. Tyvärr berättar Lexus inte vidare om effektuttaget från de båda motorerna, men konfigurationen är densamma som hos nya Prius som har en total effekt på 136 hästkrafter. Sannolikheten att Lexus har höjt denna siffra en aning är stor. CT 200h ska ju ses som ett betydligt sportigare alternativ än Prius. Köra utsläppsfritt, det vill säga på enbart elmotorn, är möjligt i farter upp till 45 km/h i knappt två kilometer. Lexus förväntar sig att bilen ska ha lägst koldioxidutsläpp i klassen. Dessutom ska den ha märkbart lägre NOx-utsläpp än motsvarande dieselbilar.

Elmotorn får sin kraft från nickel-metallhydridbatterier (NiMH) och inte från litiumjonbatterier.

Lexus CT 200h är 4 320 millimeter lång, 1 765 millimeter bred, 1 430 millimeter hög och har, som tidigare nämnt, en hjulbas på 2 600 millimeter. Från nos till bak är alltså CT 200h längre än både Audi A3 (även som Sportback) och BMW 1-serie. Spårvidden fram och bak är 1 525 millimeter och hjulen mäter 17 tum på höjden.

Mer information kommer för den som följer vår rapportering från Genèvesalongen under nästa vecka (start 2 mars).

Läs mer