Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus CT och NX facelift för Europa officiella

Det är dags för två Lexus-modeller att uppdateras. Premiärvisning blir det på bilsalongen i Frankfurt i september.

Lexus Sveriges storsäljare NX (463 sålda hittills i år) och den försäljningsmässigt inte helt lyckade CT (77 sålda) ska uppdateras även för den europeiska marknaden. De båda i sina respektive nya utföranden har tidigare i år visats upp på bilsalongen utanför den europeiska kontinenten, men nu är det fokus på Europa när de ställas ut på Frankfurtsalongen i mitten av september.

CT (som bara finns i CT 200h-utförande) är gammal i gamet då den lanserades på vår kontinent redan i mars 2011. Den har sedan dess genomgått en rad olika förändringar, bland annat fick den för några år sedan den så kallade spindle-grillen. Det aktuella ansiktslyftet är inte helt lätt att lägga märke till, men grillen har fått bikakemönster på alla modellversioner, inte bara på F Sport-varianten som tidigare. Fronten har gjorts om på några små punkter i övrigt, bland annat har de runda dimljusen blivit rektangulära och plasten runt dessa har brett ut sig mer.

Baktill är skillnaderna än mindre med mer plast runt reflexglasen i stötfångaren och den svarta plasten i nederkant av densamma har ny form.

På CT:s insida känner man klart igen sig från tidigare, största förändringen här är ett nytt navigationssystem med en betydligt större skärm än tidigare, 10,3 tum i stället för sju.

Drivlinan förblir oförändrat vilket betyder en bensinfyra på 1,8 liter som samarbetar med en elmotor. Tillsammans ger de 136 hästkrafter.

Betydligt nyare modellen NX genomgår alltså också ett ansiktslyft och även här är skillnader gentemot hur det såg ut innan uppdateringen små. Strålkastarnas innanmäte har förändrats och grillen har fått nytt mönster som ersätter de gamla ribborna (gäller ej F Sport som fortfarande kör med bikakemönster).

Baktill syns uppdaterat nedre parti (svarta delen) på stötfångaren med ny integration av ändrören (gäller ej NX 300h).

Precis som CT får NX också sitt navigationssystem uppdaterat med en större widescreenskärm.

Utöver de framför allt visuella förändringarna har Lexus ingenjörer också fintrimmat NX:s chassi genom att justera hjulupphängningen för stabilare gång och möjlighet till snabbare kurvtagning. Bland annat har helt nya stötdämpare tagit plats och modellen har fått samma Adaptive Variable Suspension-teknik som sportcoupén RC F har. Tekniken tillåter föraren ställa in dämpningen samtidigt som systemet ständigt övervakar och justerar, baserat på en mängd olika parametrar, komfortnivån beroende på vägunderlag och förarens körstil.