Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus ES 300h till Sverige i vår

Sedanen Lexus ES gör Europadebut under Parissalongen och ersätter modellen GS. Hybriden ES 300h kommer till Sverige i vår.

Snart får Lexus-spekulanter i Europa bekanta sig med en ny modell; ES. Modellbeteckningen är dock inte färsk utan har hängt med sedan 1989 på andra marknader. Generationen som ska göra debut under Parissalongen nästa månad är den sjunde i ordningen. Det handlar dock inte om någon världspremiär då den visades upp redan under vårens salong i Peking.

ES kommer att ersätta GS i E-segmentet, och bygger på TNGA K-plattformen. Med andra ord blir bilen framhjulsdriven till skillnad från ”föregångaren” GS som nu går ur tiden.

Mer svepande bakdel än tidigare ES.Mer svepande bakdel än tidigare ES.Mer svepande bakdel än tidigare ES.
Mer svepande bakdel än tidigare ES.

Designmässigt bryter nya generationen ES med de tidigare genom att ha en sluttande bakdel och märkets nya ”spindelgrill”. Överlag känns grunddesignen igen från flaggskeppet LS, som presenterades förra året, även om skillnader finns – främst på bilens bakdel där lampor, lister och plåtveck har eget stuk.

Invändig har modellen en egen hållning, ett arbete som har gått under namnet ”Seat in Control”. All information och alla funktioner som föraren behöver ska finnas inom minimalt avstånd. Centralt finns en skärm som enligt Lexus är störst i segmentet.

Förarorienterad miljö med stor pekskärm.Förarorienterad miljö med stor pekskärm.Förarorienterad miljö med stor pekskärm.
Förarorienterad miljö med stor pekskärm.

Undertill hittar vi en MacPherson-konstruktion fram och en multilänkaxel bak samt krängningshämmare i alla hörn. Styrservot är nu helt eldriven från att tidigare varit elassisterat och själva ratten är hämtad från modell LS.

Hybridversionen 300h har märkets fjärde generation hybridteknik. Förbränningsmotorn är en 2,5-liters Atkinson-motor som tillsammans med elmotorn ger 218 hästkrafter och en snittförbrukning på 0,47 l/mil. Det rör sig sannolikt om i grunden samma drivlina som i IS 300h och GS 300h även om effektuttaget är lägre.

Nya ES är större än föregångaren. 65 millimeter på längden, 45 millimeter i bredd, 50 millimeter mellan hjulaxlarna och spårvidden har växt med 10 millimeter fram och 37 millimeter bak. Den är dock lägre om än med blott fem millimeter. Förra generationen ES, som kom 2007, var fullt jämförbar med GS i storlek även om den hade lite kortare axelavstånd och var ett par centimeter smalare.

F-Sportutförandet har unikt grillmönster.F-Sportutförandet har unikt grillmönster.F-Sportutförandet har unikt grillmönster.
F-Sportutförandet har unikt grillmönster.

ES 300h rullar in i bilhallarna i Väst- och Centraleuropa under december månad, till Sverige kommer den under våren 2019. Ryssland och andra Östeuropeiska marknader tjuvstartar redan nu i september med ES 250 och ES 200 med traditionella bensinmotorer med sex- och fyra cylindrar under huvarna. ES kommer även för första gången i ett hurtigt F Sport-utförande.

Lexus hoppas på att ES ska bidra till än bättre försäljningssiffror i Europa. 2017 var siffran närmare 75 00 bilar, bästa resultatet hittills. 2020 har man som ambition att nå 100 000 sålda fordon.