Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus GXOR Concept – för dig som vill köra jorden runt

Har du också drömt om att någon gång köra världen runt? Eller åtminstone korsa en öken någonstans? Bra, för då har Lexus skapat bilen för dig. Dock bara i konceptform.

Du må vara förlåten om du inte känner till Lexus GX. Den stora suven säljs nämligen inte hos oss, utan vi får nöja oss med dess syskonbil, den enklare Toyota Land Cruiser 150. Den största Lexus-suven vi har är sjusitsiga RX L.

I länder som Ryssland, Ukraina och USA är dock Lexus GX en självklar del i modellprogrammet. I det sistnämnda är den inte ens störst, utan en ännu större Lexus LX toppar programmet. Nåväl, Lexus GX har fått agera grundplåt när det japanska företaget nu låtit skapa den ultimata bilen för mer äventyrliga bilförare.

För visst har du också drömt om att resa över kontinenterna? Korsa öknar, djungler och landgränser? Så som även vi på Teknikens Värld gjort flera gånger. För visst minns du när Christer Gerlach åkte från Nordkap till Kapstaden i ”Från Kap till Kap”, år 1996? Eller när Erik Gustafsson körde vår utrangerade fotopickup (en Toyota Hilux) och donerade till ett barnhem i Lemera i östra Kongo-Kinshasa år 2010?

Är du sugen på något liknande, då är konceptbilen Lexus GXOR valet för dig. De extra bokstäverna i namnet ska stå för ”Off Road”, även om vi nog antar att även grundversionen är relativt kapabel till sådan körning. I USA har GX en lojal följarskara som gärna demonstrerar sina bilars terrängkapacitet, och konceptbilen ska vara inspirerad av dessa, sägs det.

I jämförelse med en vanlig Lexus GX har GXOR försetts med en rad extra terrängduglighetsattribut så som en snorkel för att klara djupare vattenpassager, ett rejält takräcke med integrerade LED-extraljus, massiva terrängdäck (i dimensionen 275/70-18) och en vinsch integrerad i främre stötfångaren. Bilen har också höjts och försetts med rejäla skyddsplåtar i underredet. Av mer estetiska skäl, får vi anta, har bilens samtliga kromdetaljer blivit svarta och karossen lackerats i en mattsvart kulör.

Interiört har bagageutrymmet försetts med ett gäng specialgjorda förvaringslådor med bland annat olika kylmöjligheter, samt en amatörradio för att förenkla kommunikation i områden med mer gles mobiltäckning.

På vissa av pressbilderna drar GXOR runt på en släpkärra, av modellen X1H från amerikanska Patriot Campers, till det facila priset av motsvarande runt 500 000 kronor. Släpet innehåller ett eldrivet pop-up-tält, ett utfällbart kök, ett system för varmvatten och mycket mer. För driften av släpets funktioner står en 160 watts solpanel, monterad på takräcket.

Huruvida några förändringar gjorts under huven, eller övrigt interiört, har inte Lexus berättat. Men vi vet att ”vanliga” GX har en 301-hästars 4,6 liter stor V8.

Det finns inga planera på en regelrätt serieproduktion av GXOR, men om du har rätt summa pengar går de flesta av modifikationerna att köpa som eftermarknadsutrustning.