Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi testar hur bra Isofix-fästena i olika bilar är
2 AV 2
Foto: Lexus

Lexus hintar om lilla suven LBX

Lexus ska lansera en ny, liten modell – en suv-aktig sak med namn bestående av, till skillnad från övriga modeller, tre bokstäver. LBX. I dag får vi se några en strålkastare och bakljus i mörker.

Det har länge snackats om att Lexus ska ta fram en ny instegsmodell mindre än dagens UX och i fjol dök det på nätet upp en bild (se nedan) som visade en kompakt suv-liknande bil utan namn men som i samband med att Lexus registrerade modellbeteckningen LBX i bland annat Australien gav oss en vink om just namnet.

I dag bekräftar Lexus att de ska presentera en ny modell vid just namn LBX den 5 juni, alltså om exakt två veckor. Mer än så skriver de inte. Däremot är de vänliga nog att skicka med två bilder, en som visar bakljusen i upplyst tillstånd och en som visar höger framskärm, höger strålkastare, huven och en del av fronten. Det är tydligt att det är den bil som dök upp på fjolårets svartvita bild.

Lysdioder knyter samman bakljusen.Lysdioder knyter samman bakljusen.Lysdioder knyter samman bakljusen.
1 AV 2
Lysdioder knyter samman bakljusen.
Foto: Lexus
2 AV 2
Foto: Lexus

Lexus LBX kommer att sticka ut ur mängden med sina tre bokstäver i modellbeteckningen. Alla övriga Lexus-modeller har enbart två bokstäver. Enda gången tidigare som Lexus har dragit till med tre är med supersportbilen LFA.

Bild som dök upp i fjol och som redan då avslöjade LBX.Bild som dök upp i fjol och som redan då avslöjade LBX.Bild som dök upp i fjol och som redan då avslöjade LBX.
Bild som dök upp i fjol och som redan då avslöjade LBX. Foto: CarExpert

Enligt förhandssnacket är LBX Lexus motsvarighet till Yaris Cross, Toyotas minsta suv (Aygo X är ingen suv). Det skulle i så fall innebära en bil som är cirka tre decimeter kortare än Lexus UX som mäter strax under 4,5 meter på längden. Det skulle också kunna innebära en hybriddrivlina där en 1,5-liters bensinmotor får draghjälp av en 80-hästars elmotor. Yaris Cross finns även med enbart bensinmotor samt med fyrhjulsdrift (framhjulsdrift är standard).