Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081013-lexus-is-sports-c081013-lexus-is-sports-c081013-lexus-is-sports-c
081013-lexus-is-sports-c Foto: The Project Group / Photography by Bob Seary

Lexus IS 250 Sports Concept – IS F light

Långt borta, på andra sidan jordklotet, pågår den internationella bilsalongen i Sydney i skuggan av den gigantiska salongen i Paris. I landet ”down under” väljer Lexus att visa IS 250 Sports Concept – en mild version av IS F som är på väg mot produktion.

Lexus har mycket på gång just nu. 2009 års ansiktslyft av IS visades nyligen och på den ännu pågående bilsalongen i Paris kan besökarna beskåda cabrioletversionen av samma IS. Långt där nere i söder på bilsalongen i Sydney visas även IS 250 Sports Concept. Bilen är än så länge bara ett koncept, men allt tyder på att produktion inte ligger långt bort.

Det lätta sättet att beskriva IS 250 Sports Concept är som en IS F light. Den är inte lika vass som IS F och dess konkurrenter Audi RS4, BMW M3 och Mercedes C 63 AMG. Men inte heller lika beskedlig som till exempel Audis bilar med S-line-paket. Den är snarare en IS F utan V8-motorn på 5,0 liter och 423 hästkrafter. I stället finns där en lätt uppskrämd version av den vanliga V6-motorn på 2,5 liter. Effekten på 208 hästkrafter har höjts till 213. Växellådan har fått kortare slag samt en ny, sportigare koppling. 

Bakom de 19 tum stora fälgarna syns de nya sexkolvsoken fram och fyrkolvsoken bak som är lackerade i en klarblå kulör. Såväl fjädrar och dämpare från Bilstein som nya krängningshämmare ökar på sportambitionerna. Exteriört märks IS 250 Sports Concept på förhållandevis diskreta spoilers fram och bak.

Lexus-chefen John Roca berättade i Sydney att IS 250 Sports Concept fortfarande är på projektstadiet, men den är definitivt något de vill utveckla vidare. Roca tror att sportpaketet skulle bidra till att fler ungdomar söker sig till Lexus och att det kan föryngra märkets image. Inledningsvis verkar det dessvärre bara vara aktuellt med en Australienlansering för IS 250 Sports Concept. Men det är nog ingen vild gissning att säga att den kommer även till USA och Europa om den blir klar för produktion.

Läs mer

Provkörningar