Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081003-lexus-is-250c
081003-lexus-is-250c
081003-lexus-is-250c
081003-lexus-is-250c

Lexus IS 250C – cabriolet från soluppgångens land

En av de minst omdiskuterade bilarna innan salongen, men en av de mer uppmärksammade här nere i Paris. Lexus lyckades med konststycket att hålla inne på alla bilder innan salongen. Nu är den dock officiell – Lexus IS 250C – med världens snabbaste tredelade plåttak.

Innan man läst pressmaterialet eller sett nya Lexus IS 250C i verkligheten så är det lätt att tro att japanerna tagit vinkelslipen och kapat av taket på vanliga IS-modellen. Men så är fallet inte, verkligen inte. Cabrioleten du ser på bilderna skiljer sig ganska rejält från vanliga fyrdörrars IS. Det enda de båda versionerna har gemensamt är motorhuven, strålkastarna, dörrhandtagen och backspeglarna. All annan karossyta är omgjord för att bättre samverka med det nyutvecklade tredelade plåttakets (som är i aluminium) linjespel. Taket är enligt Lexus själva världens snabbaste tredelade konstruktion – fällningen går på bara 20 sekunder.

Andra specialiteter på IS 250C är luftkonditioneringen som är anpassad för den öppna konstruktionen. Den är helt enkelt hastighetsberoende. Först ökas luftflödet automatiskt när taket är nere, sedan ökar det successivt när farten ökar. Detsamma gäller för ljudsystemet med tolv högtalare. Så fort taket är nere ökas basåtergivningen så att man får samma dunk i ryggen under soliga dagar som under regniga när man har taket över hjässan.

IS 250C är fyrsitsig. Jämfört med fyrdörrarssedanen är de bakre sätena förda mot mitten med totalt trecentimeter. Detta ger bättre huvudutrymme. Mellan baksätena finns en mittkonsol med mugghållare.

En annan detalj Lexus framhäver är bagageutrymmet. Tack vare att bakändan är ”utdragen” med fem centimeter jämfört med hos sedanmodellen får man plats med en hel del i bagaget, även med plåttaket nerfällt.

Under huven finner man samma 2,5-liters V6-motor som i sedanversionen. Det innebär 208 kusar att leka med på kurviga vägar under bar himmel. Chassi och upphängning har vässats för att bilen ska ha samma sportiga, men komfortabla, känsla som hos sin takförsedda broder.

På säkerhetssidan har Lexus jobbat hårt då de förväntar fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester.

Lexus IS 250C lanseras i USA under våren 2009. Till sommaren blir det Europas tur. Exakt när den kommer till Sverige är okänt, så även prissättningen.