Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lexus IS 300hLexus IS 300hLexus IS 300h
Lexus IS 300h

Lexus IS 300h – så snål blir den

En ny generation av Lexus mellanklassare IS står just nu och premiärvisar sig på bilsalongen i Detroit. En av nyheterna är att IS för första gången kommer med hybriddrift. Nu vet vi hur snål den blir.

Lexus har på senare år blivit ett utpräglat hybridmärke men IS-modellen har trots det aldrig gått att få med kombinationen el+bensin. När nya IS kommer till Sverige i juni blir det möjligt för första gången och nu har Lexus släppt uppgifter om den nya hybriden.

 IS 300h får ett nyutvecklat fullhybridsystem med en fyrcylindrig 2,5-liters bensinmotor och en elmotor som ger en blandad förbrukning på 0,43 l/mil och under 100 gram koldioxid per kilometer. Drivlinan ger totalt 220 hästkrafter och 215 newtonmeter. Hybridsystemet gör också att bagageutrymmet minskar från 480 till 450 liter. Vanliga IS 250 drivs å sin sida av en 2,5-liters V6 på 207 hästkrafter och 250 newtonmeter som kopplas till en 6-växlad automatlåda.

 Den senaste generationen av IS har vuxit med hela sju centimeter mellan hjulaxlarna för att ge mer utrymme åt baksätespassagerarna. Av samma anledning är framstolarna tunnare, vilket gör att benutrymmet i baksätet är 8,5 centimeter längre än tidigare.

 IS har förstås även blivit en säkrare bil. För att skydda fotgängare vid en eventuell olycka skjuts motorhuven upp och säkerhetssystem såsom helljusassistent, vingelvarnare, döda-vinkeln-varnare och varningssystem för påkörning bakifrån är några av nyheterna.