Lexus IS byter namn – vill inte förknippas med terrororganisationen

Lexus anser att bokstavskombinationen IS har för negativ klang i och med konflikterna i Irak och Syrien. Därför har den japanska biltillverkaren beslutat att ändra beteckningen på sin populära mellanklassmodell.

Toyotas japanska premiummärke Lexus är normalt trogna sina bilmodellers beteckningar. Exempelvis har märkets flaggskepp gått under beteckningen LS ända sedan starten 1989. När Lexus 1998 gav sig in i den premiumbetonade mellanklassen, som då dominerades av Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass, valde japanerna beteckningen IS. Föga kunde de då ana att 17 år senare skulle bokstavskombinationen väcka anstöt i stora delar av världen.

Lexus har meddelat att IS-modellserien ska byta beteckning för att inte förknippas med terrororganisationen Islamiska staten som är verksam främst i Irak och Syrien. Islamiska staten förkortas i många länder med bokstavskombinationen IS (även ISIS i andra länder) och det är just den här anknytningen till terrororganisationen som Lexus vill undkomma.

Lexus vill inte kommentera om det är modellbeteckningens negativa betydelse som anses vara orsaken till att IS-modellen under 2014 sålt sämre på vissa marknader. Däremot har de meddelat att modellens nya modellbeteckning ska presenteras på bilsalongen i New York som i dag öppnar för besökare.

Enligt ännu obekräftade uppgifter ska Lexus ha valt nya beteckningen US som ersättare till IS. Det kan mycket väl stämma med tanke på att amerikanska marknaden är oerhört viktig för den japanska premiumbiltillverkaren. IS-modellen skulle på så vis kunna få ett uppsving i USA om det blir under namnet US.

Men vår första tanke är att Lexus US, om det nu blir nya beteckningen, kanske inte alls tas emot med öppna armar med anledning av Japans och USA:s mörka förflutna för bara 70 år sedan.