Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus IS F – 423 hästar stark

Lexus har i dag släppt en av många efterlängtad bil. Försäljningen av BMW M3:s nya konkurrent – Lexus IS F – är nu i full gång i Japan.

Nya Lexus IS F baseras på vanliga IS-modellen men stoltserar med en helt nyutvecklad V8-motor på fem liter. Effekten som plockas ur den japanska maskinen är hela 423 hästkrafter vid 6 600 varv per minut. Maximalt vridmoment på 505 newtonmeter uppnås vid 5 200 varv per minut. Vad gäller antalet hästkrafter så är IS F jämnbördig med konkurrenterna från Tyskland – BMW M3 och Audi RS4 har ju som bekant 420 hästar. Men i vridmoment så vinner japanen med hästlängder, tyskarna kan ju bara stoltsera med 400 respektive 430 newtonmeter vardera.

Bilen är utrustad med en åttaväxlad (!) automatlåda som sägs vara silkeslen. Men den kan även vara brutalt snabb och hård genom att putta i manuellt läge och växla med paddlarna bakom ratten.

Fjädring, stötdämpare och stabiliseringssystem är hämtat från vanliga IS-serien, men är i IS F modifierat och fintrimmat för att få bästa möjliga väghållning.

Lexus IS F är standardutrustad med 19-tums lättmetallfälgar. Däcken runt dessa har dimensionerna 225/40 R19 fram och 255/35 R19 bak. Bakom fälgarna sitter kraftfulla bromsanordningar som enligt Lexus själva klarar av tuff bankörning.

Toppfarten sägs ligga på 298 km/h, men i Japan säljs den med toppfarten begränsad till 180 km/h. När IS F kommer till Europa kommer troligtvis begränsingen att hamna på 250 km/h, men chansen finns att den kommer hit ospärrad.

Enligt japanska testcykeln för bränsleförbrukning så använder Lexus IS F 0,82 liter bensin per mil och släpper ut 283 gram koldioxid per kilometer. Motsvarande siffror översatta enligt EU-testcykeln är okända.

 I Japan kostar bilen 7,66 miljoner yen vilket motsvarar 423 000 kronor. 

Glöm inte att ta en titt på filmen nedan. Helt klart ser det ut som at IS F tål att pressas hårt på bana.

Fotnot: Bokstaven F i IS F står för Fuji Speedway som är den klassiska motorbanan i Japan där bland annat Japans Grand Prix (Formel 1) genomförs.

 

https://youtu.be/WGTVOT2R3xg?height=347&width=575