Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080213-lexus-is-f-prov
080213-lexus-is-f-prov
080213-lexus-is-f-prov
080213-lexus-is-f-prov

Lexus IS F – första provkörningen

Linus Pröjtz har de två senaste dagarna befunnit sig i de soligare delarna av Spanien. Där har han fått köra Lexus senaste tillskott – sportbilen Lexus IS F som med 423 hästkrafter tar upp fajten med bland annat M3 och RS4.

Vem skulle inte vilja befinna sig i Sevilla med 16 grader och sol ovan hjässan? Än mer när det vankas provkörning av nya Lexus IS F.

Teknikens Värld skickade ner Linus Pröjtz för att bättra på solbrännan men framför allt för att provköra bilen och berätta för dig hur potent den är. Hur står den sig jämfört med konkurrenterna från Tyskland?

Provkörningen ägde rum både på slingriga småvägar i Andalusien och på den helt nya racingbanan Monteblanco. Enligt Linus fungerar bilen utmärkt på båda platserna, men kommer ändå mest till sin rätt på småvägarna med sin snabbhet, effektivitet och hyfsade komfort. Honnörsord som måste få plats i en bil som kostar 709 000 kronor.

Den åttaväxlade automatlådan är silkeslen och fungerar som den ska. Man kan dessutom manövrera den via paddlar bakom ratten om man önskar mer kontroll över sin körning som att till exempel varva hela vägen mot varvtalsstoppet. Men sett till bilens kraft och vrid så hade en femväxlad låda fungerat minst lika bra.

Även om bilen är stötig med sin fasta fjädring och 19-tumsfälgar med lågprofildäck så är bilen komfortabel. Visst, vägljudet gör sig mer påmint än i en vanlig Lexus IS, men IS F handlar ju om sport och prestanda och då är det acceptabelt. Tack vare de åtta växlarna hör man i stort sett inte motorn trots att man pumpar på i 200+.

Jämfört med en annan potent vagn, Audi RS4, hamnar IS F lite i skuggan. Medan RS4:an kan piskas och misshandlas rejält så vill IS F hellre tas om hand med len hand, den ska köras mjukt och städat – långsamt in i böjarna och snabbt ut. En stor nackdel är att bilen saknar mekanisk diffbroms. Nu sitter i stället en elektronisk motsvarighet som inte arbetar lika snabbt. Känslan blir alltså inte riktigt densamma och bakvagnsgreppet går snabbt förlorat om föraren inte är tillräckligt mjuk på gasen.

En hybridmotor under huven på IS F hade känts mer rätt, då hade Lexus tillfört en helt ny dimension till sportbilsklassen. Är det någon som skulle fixa det så är det Lexus, men enligt dem är tekniken ännu inte redo för den här biltypen. Frågan är hur många år till det dröjer innan första riktiga hybridsportbilen dyker upp på marknaden.

Linus Pröjtz summerar Lexus IS F som en schysst ”vardagsbil” med tillräckligt med pulver under huven (423 hk och 505 Nm) för den som har råd. Den passar perfekt på kurviga vägar och är skoj på bana. Dock lite väl trång i baksätet och i bagageutrymmet för att fungera som en ”familjebil”. Utseendemässigt är det absolut inget fel på bilen, tvärtom, den ser kraftfull och läcker ut, bortsett från de löjliga dubbla ”överliggande” ändrören.

Så har du 709 000 kronor över och vill ha en bil där det mesta ingår i priset, då är Lexus IS F helt klart en rolig bil att ”investera” i. Den svenska tilldelningen av bilar är liten, så skynda dig om du är spekulant.