Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus IS har blivit körbar origami

Japan är synonymt med bland annat Lexus, sushi och origami. Två av dessa har slagits ihop. Nej, Lexus har inte blivit sushi, däremot origami.

Lexus vill belysa och hylla den hantverksskicklighet som de män och kvinnor som sätter ihop märkets modeller besitter. Det har man gjort genom att låta två brittiska företag skapa en origamimodell i naturlig storlek av märkets IS-modell.

Med 1 700 laserutskurna kartongpappskivor i tio millimeters tjocklek har man lyckats med ett enastående slutresultat. Än mer imponerande är det att den fullt återvinningsbara bilen är körbar tack vare en elmotor som är monterad på en stål- och aluminiumram. Andra fungerande detaljer är strålkastarna, hjulen och dörrarna.

Men frågan är om detta verk verkligen kan ses som origami. Origami är nämligen den japanska konsten att vika papper till tredimensionella objekt. Här ser det inte ut att vara speciellt mycket som har vikits, däremot limmats ihop. Stackars de fem personer som fick uppdraget att klistra, klistra och åter klistra. Tio minuters torktid krävdes efter varje monterad pappbit. Snacka om att de fem personerna måste ha haft tålamod i överflöd, totalt 283 timmar och 20 minuters torktid handlar det om.