Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lexus

Lexus IS uppdateras – men kommer inte till Europa

Lexus 3-serie-utmanare får en rejäl uppdatering. Men bilen, som nu presenteras för USA och Asien, rullar på samma plattform som tidigare. Till Europa kommer den inte.

”Nya” Lexus IS ser klart grymmare ut med nya designen som har inspirerats starkt av märkets övriga modellprogram. Grillen har blivit ännu större och ackompanjeras av ett par strålkastare med en smalare, mer aggressiv design än tidigare. Sett från sidan är karossvecket som löper längs bilen dörrsidor och som bryter uppåt över bakdörren ett designelement som lever kvar.

Foto: Lexus

Men baklamporna är nu inte längre formade som en förlängning på det vinklade karossvecket. I stället är bakänden, med tillförande ljusbringare, mer lik storebror ES. IS har dock en ljusramp som sammanfogar baklyktorna, ett designelement som är högst modernt i dagsläget. Nästa moderna trend återfinns i att fälgstorleken har ökat. På den amerikanska marknaden har den lägsta fälgdimensionen gått från 17 till 18 tum, samt att 19 tum nu går att välja till. Även hela bilen har blivit större och växt med tre centimeter både på längden och på bredden.

DUELL: Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

I USA erbjuds inte IS i hybridutförande, i stället är det rena bensinmotorer för hela slanten. Instegaren heter IS 300 och har en 2,0 liter stor rak fyra på 244 hk. Det finns även en IS 300 AWD med fyrhjulsdrift, men då har motorn bytts ut mot en 3,5 liter stor V6-maskin som ger 264 hk. IS 350 heter "prestandaversionen" som även den har en V6-maskin på 3,5 liter. Oavsett bakhjuls- eller fyrhjulsdrift ger den 315 hk. Foto: Lexus

Invändigt har det inte hänt lika mycket. Infotainmentskärmen har flyttats knappt åtta centimeter närmare föraren för ökad användarvänlighet. Skärmen i sig har vuxit till 10,3 tum och inkluderar Android Auto samt Apple Carplay.

TEST: Lexus LC 500h mot Polestar 1

Foto: Lexus

Men bilen kommer inte till Sverige vilket, Erik Gustafsson pr- och kommunikationschef för Toyota och Lexus, bekräftar.

– Det är en modell som kommer säljas i Nordamerika, Japan och vissa utvalda marknader i Asien, berättar han för teknikensvarld.se.

Foto: Lexus

Det lämnar ES och LS som märkets enda sedaner. Varför nya IS inte kommer till Europa är inget som kommuniceras, men med den starka suv-trend som råder får mer traditionella modeller ge vika. Uppdaterade IS väntas hamna hos de amerikanska återförsäljarna i höst.