Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus LC 500 officiell – slank men kraftfull coupé

Om du inte fastnade för Lexus coupémodell RC Coupé kanske LC 500 som visas i Detroit faller dig i smaken? Det är produktionsversionen av konceptbilen LF-LC från 2012 som alltså äntligen har blivit verklig.

https://youtu.be/urygD0MJ5fk

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Nya Mercedes E-klass och Audi A4 allroad quattro i all ära, men dagens häftigaste nyhet bland produktionsbilar på Detroitsalongen kommer förmodligen från Japan. Lexus har nämligen dragit skynket av slanka coupémodellen LC 500. Bilen är verklighetens variant av den konceptbil, LF-LC, som Lexus visade i Detroit för hela fyra år sedan.

Formerna och linjerna känns tydligt igen från konceptet. Det är i princip bara verklighetsfrånvarande detaljer som har blivit mer verklighetsförankrade, exempelvis strålkastarna, dörrhandtagen och de mer laglydiga ytterbackspeglarna. Grillen är i princip orörd, så även bakljusen. Däremot är ändrören två till antalet, inte fyra som på konceptbilen, även om designen ska ge oss en illusion av att de fortfarande är fyra.

LC 500 är baserad på Lexus nya bakhjulsdrivna plattform som framöver kommer att användas till fler modeller än just RC-serien (vi förmodar att det blir fler än bara LC 500). När ingenjörerna utvecklade plattformen och övriga delar av bilen låg fokus på vikten – så låg som möjligt och så optimalt fördelad som det bara går. Drivlinan, föraren och de tre passagerarna (två stolar finns där bak, om än med tajt utrymme) har placerats så centralt och så lågt som möjligt. För viktfördelningens skull har batteriet inte placerats tillsammans med motorn där fram utan där bak, tillgängligt från bagageutrymmet. Vad man däremot inte hittar där bak är ett reservhjul, Lexus har nämligen försett bilen med run flat-däck för att spara in på onödig (?) vikt.

Motorn, den är densamma som vi finner i prestandaversionerna av GS och RC Coupé, med andra ord GS F och RC F (provkörningar på båda länkarna). Det betyder en V8 på 5,0 liter utan överladdning som pumpar ur sig 477 hästkrafter och 530 newtonmeter, trots att LC 500 inte heter LC F (kanske kommer en mer uppumpad F-variant senare?). Maskinen är kopplad till en nyutvecklad tiostegad automatlåda som skickar vidare kraften till bakhjulen. GS F och RC F har ”bara” åttastegade automatlådor.

Enligt Lexus ska deras nya tiostegade låda vara lika snabb som konkurrenternas dubbelkopplingslådor. Den sägs också vara mindre i storleken än många åttastegade automatlådor. Med hjälp av ett avancerat styrprogram ska lådan hela tiden ligga steget före föraren genom att vara förutseende. Acceleration, inbromsning och g-krafter tas med i beräkningarna.

Prestandasiffrorna låter Lexus inte dela med sig av i dag, men de nämner åtminstone att 0-97 km/h (0-60 mph) går på under 4,5 sekunder.