Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus LC 500 till Sverige i sommar

Ute efter en japansk coupé med prestanda? Då kan du nog hålla i dina slantar till sommaren, för då kommer Lexus LC 500 och LC 500h, två vassa sportcoupéer som sticker ut.

Det har tagit sin lilla tid, men snart är det dags för Lexus nya prestandacoupé LC att äntra svensk mark. Modellen finns i två utföranden, dels LC 500 som visades på Detroitsalongen förra året och dels LC 500h, hybridversionen som hade premiär på Genèvesalongen samma år. I mitten av sommaren rullar den ut till svenska kunder.

LC 500 har en V8 på 5,0 liter som pressar ur sig 477 hästkrafter och 530 newtonmeter, helt utan någon form av överladdning. Med tillräckligt friktion bjuds mellan däck och asfalt accelererar den iväg från stillastående till 100 km/h på 4,7 sekunder, utan att du behöver peta i några växlar mer än att lägga lådan i Drive-läget. Motorn är nämligen kopplad till en tiostegad Direct Shift-automatlåda.

Så här ser den ut i hybridutförande.

Hybridversionen LC 500h är inte riktigt lika snabb med sina 5,0 sekunder från noll till 100 km/h. Som vanligt i Lexus hybrider behöver man inte heller här växla manuellt utan det sköter den tiostegade Multi Stage Hybrid-lådan åt föraren. Växellådan är för övrigt världens första av sitt slag och samverkar med 3,5 liter stor V6:a som i sin tur arbetar tillsammans med en elmotor.

LC 500h slår däremot LC 500 på fingrarna när det kommer till förbrukning och utsläpp, och det rejält. Medan LC 500 förbrukar 1,15 liter per mil och släpper ut 263 gram koldioxid per kilometer klarar sig LC 500h med låga 0,64 liter per mil och 145 gram per kilometer.

En rumpa som sticker ut (utan att vara konstig). Lägger man inte märke till den när man blir omkörd är det dags att skaffa glasögon.

Priset då? 998 000 kronor kostar de båda i instegsutförande som enligt Lexus är fullutrustade men som vi hellre kallar välutrustade då det finns en högre utrustningsnivå i Sport+. I grundutförande ingår exempelvis multimediasystem, adaptiv fjädring, LED-strålkastare, glastak, 20-tumshjul och Lexus Safety System+ medan Sport+ innehåller kolfibertak, 21-tumshjul, sportstolar, aktiv styrning med variabel utväxling, fyrhjulsstyrning, Torsen-diff, aktiv bakvinge och rejäl ljudanläggning från Mark Levinson. Maxar man bilarna landar slutpriset på 1 146 000 kronor.

Elva olika karossfärger finns att välja mellan, dessa kan kombineras med tre olika interiöra färgsättningar.

Lägger du en beställning nu tillverkas din bil i maj och du får den alltså i juli.