Lexus LF-CC

Lexus LF-CC ett smakprov på nya IS

På Parissalongen om knappt två veckor tar Lexus med sig konceptbilen LF-CC. En coupé som antyder vad som komma skall i form av nästa generation IS.

Lexus IS av nuvarande generation börjar bli gammal med dagens mått mätt. 2005 kom den och med sju år på nacken är det snart dags för pension. Men hur kommer avlösaren att se ut? På bilsalongen i Paris som bara är några dagar bort får vi se en förhandsstudie av nästa IS i form av konceptbilen LF-CC.

 Lexus LF-CC är till skillnad från IS en coupémodell (förvisso är plåtcabrioleten IS 250C tvådörrars). Formgivningen, som numera är känt under namnet L-finesse, känner vi igen från konceptbilen LF-LC och då tänker vi först och främst på den gigantiska grillen som är en form av förlängning av huven. Ungefär samma typ av grill finns dessutom på produktionsbilen GS F Sport.

 Fler detaljer än grillen härstammar ur sportbilskonceptet LF-LC, nämligen vecket som viker av från dörrtröskeln upp mot bakskärmen men även bakre stötfångarens speciella design. Hela profilen påminner faktiskt mycket om LF-LC.

 Några interiörbilder får vi inte ta del av i dag men Lexus berättar att förarpositionen är låg för ett sportigt intryck och att instrumentbrädan är tydligt uppdelad i två zoner – en övre ”skärmzon” där en stor display är monterad och är lättöverskådlig för föraren, samt en ”funktionszon” där man styr diverse saker. Här finner man också en unikt utformad växelspak och en styrplatta.

 Drivlinan består så klart av en förbränningsmotor och en elmotor som tillsammans gör bilen till en bakhjulsdriven fullhybrid. Förbränningsmotorn är i det här fallet en bensinmotor med direktinsprutning på 2,5 liter. Effektiviteten sägs vara klassledande och utsläppen ska ligga under 100-gramsgränsen.

 Inom kort kommer Lexus att introducera denna nya hybriddrivlina i sitt nuvarande modellprogram.

 Nya Lexus IS kommer förmodligen att göra entré när det är dags för modellår 2014. Om den blir lika radikalt formgiven som LF-CC återstår att se. Dock har förhandssnacket propagerat på att det blir något helt nytt och vågat som vi får se.