Lexus LFA:s efterträdare är en cykel

Lexus superdyra superbil LFA är som bekant nedlagd men den superavancerade fabriken i Motomachi står inte still för det. Nu har man börjat sälja nästan lika exklusiva cyklar.

I två år gjorde nära 200 bilbyggare vid Lexus fabrik i Motomachi inte annat än att skruva ihop Lexus LFA men i december förra året var bil nummer 500 färdigbyggd och därmed var det slut på det roliga. Lexus hade lovat att låta antalet stanna på exklusiva 500 bilar och man höll sitt löfte.

 Från januari till mars i år har de anställda i Motomachi slutmonterat cyklar, men inte vilka cyklar som helst. De går under namnet Lexus F Sport Road Bike och finns bara i 100 exemplar, som vardera ska säljas för omkring 65 000 kronor. Lexus själva framhäver cykeln som LFA:s andlige efterträdare och pekar på att nästan hela cykeln byggs i kolfiber, och väger därför endast 6,8 kilo. Lustigt nog bakades kolfiberdelarna inte i Motomachi, där Lexus investerade miljardbelopp för att bygga den avancerade kolfiberkonstruktionen till LFA, utan importerades från Taiwan.

 Vad LFA-fabriken ska sysselsättas med i framtiden är fortfarande en fråga utan svar. Cykelprojektet höll fabriken sysselsatt under en kort period och därtill har man fått ansvar för att ta fram ett kolfibertak till en konceptbil. Varken Toyota eller Lexus har några uttalade planer på en ny kolfibersportbil i likhet med LFA.