Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: 2012 David Dewhurst Photography

Lexus RC F Coupé – tre snabba från provkörningen

Lexus har gett sig in i sportbilsgenren igen. Förra gången var det LFA, denna gång är det RC F Coupé. Vi skickade PeO Kjellström till New York för en exklusiv första provkörning. Kan RC F Coupé mäta sig med exempelvis BMW M4 Coupé?

Tjena PeO, The Big Apple och Lexus RC F Coupé. Sämre dagar har du väl haft?

– Så sant som det var sagt. Varmt och skönt är här också. Och pulsen är i topp, det tackar jag RC F Coupé för.

Av rädsla eller upphetsning?

– Sistnämnda så klart. RC F Coupé är ingen LFA men det märks att ingenjörerna har använt sitt kunnande från den. 477 hästkrafter och 530 newtonmeter från en V8-maskin på 5,0 liter som når bakhjulen. Spännande maskin som använder sig av Atkinson-cykeln vid lugn körning. När den pressas övergår den till att fungera som en vanlig Otto-motor. Då låter den riktigt grymt också.

0-100 km/h på 4,5 sekunder och toppfart på 270 km/h. Uthållig på bana men fungerar även för vanlig transport. Jag har provat på båda. Men... den är mycket stötig.

PeO Kjellström med Lexus RC F Coupé på Monticello-banan utanför New York.PeO Kjellström med Lexus RC F Coupé på Monticello-banan utanför New York.PeO Kjellström med Lexus RC F Coupé på Monticello-banan utanför New York.
PeO Kjellström med Lexus RC F Coupé på Monticello-banan utanför New York.

Vad får man ge för en sådan och är den ett alternativ till BMW M4 Coupé?

– Med 758 700 kronor i instegspris ligger den över BMW M4 Coupé, men samtidigt en bra bit under exempelvis Porsche 911 Carrera S. Om den kan mäta sig med dem? Det berättar jag för dig och alla andra i nästa nummer av Teknikens Värd.

– Vid årsskiftet är det dags för första kundleveranserna. Ska du beställa behöver du inte vänta så länge, RC F Coupé går nämligen att beställa redan nu.

Du hörde vad PeO sa. I Teknikens Värld nummer 20/2014 som utkommer 11 september får du läsa allt du behöver veta om Lexus RC F Coupé, bland annat om den är ett vettigt alternativ till BMW M4 Coupé och Porsche 911 Carrera S. Missa för allt i världen inte det numret!