070109_lexus_isf Foto: .

Lexus sportar till sig rejält

Det blir spännande i sportbilsegmentet ett tag framöver. Nya BMW M3 som inte lanserats ännu har nämligen redan fått en konkurrent. Nya Lexus IS-F.

Som namnet antyder baseras den på nuvarande IS, men där slutar också de flesta likheter. I F-modellen sitter det en V8 på 400 häst som tar den bakhjulsdrivna sedanen från 0 till 100 km/h på mindre än 4,9 sekunder. Detta tack vare en ny 8-stegad automatlåda som växlar på en tiondels sekund, det finns även rattpaddlar för den som gillar det. 

För att få stopp på bilen har Lexus köpt in bromsar från Brembo, skivorna fram mäter hela 355 mm i diameter, bak är de tjugo mm mindre. För att få plats med dessa har Lexus låtit BBS designa och tillverka de 19” stora fälgarna bilen säljs med. 

Inget har lämnats åt slumpen, så därför har Lexus uppgraderat sitt styrsystem VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management). Systemet samlar in information från flera olika sensorer i bilen och avgör om några säkerhetssystem ska gripa in. Det som är nytt i IS-F är att det finns tre olika lägen på systemet, normal, sport och off. Sport som låter dig pressa bilen lite mer utan att ESP ska gripa in, men det är off-läget som gäller för den rutinerade föraren för att pressa tiderna på bana. Lexus lovade nämligen att bilen är redo för banträffar redan i orginalmundering. 

Under presskonferensen visades även konceptbilen LF-A upp, det är en supersportbil med mittmonterad V10 på mer än 500 hästar. Bob Carter, Lexus general manager meddelade att konceptet var mycket nära den färdiga produkt som inom en snar framtid ska lanseras.