Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus UX Concept blickar in i framtiden

”En kraftfull nytolkning av Lexus designsignatur” beskrivs  konceptbilen UX som. Den som besöker årets Parissalong får inte bara se en vågad utsida utan också en väldigt futuristisk insida.

Bilsalongen i Paris 2016 årgång 2016 bjuder så klart på mycket europeiskt, men det finns även en hel del asiatiskt. Bland annat Toyota är på plats och deras bidrag i premiumsuvklassen är en konceptbil vid namn UX Concept.

Konceptbilens former tydligt andas Lexus men i betydligt mer vågade drag. Både NX och RX syns i formerna, om än mer utstuderade. Formerna är undertecknade Lexus designavdelning ED2 i södra Frankrike. Enligt ED2-chefen Simon Humphries har utmaningen legat i att skapa något nytt och originellt, men med relevans till både kunderna och varumärket. Resultatet beskrivs som en antydan om den potential Lexus designstrategi besitter genom att uppfylla nämnda kriterier. Konceptbilen sägs uttrycka en progressiv och stark men konstnärlig premiumprodukt som ytterligare är tänkt att förstärka den unika och utmanande position som Lexus befinner sig i.

UX Concept, som beskrivs som en kompakt suv, må ha en smått vild utsida, men det är ingenting mot vad insidan visar upp. A-stolparna är ser ut som konstverk men är utformade som är de är för att ”bli genomskinliga”. De ska helt enkelt möjliggöra bättre sikt framåt utan skymmande främre takstolpar. Vi har redan sett prov på liknande lösningar tidigare, bland annat Volvos konceptbil SCC från 2001 som föregick C30. Dock har ingen motsvarande lösning hittills nått serieproduktion.

Utöver de tre skärmytorna i mätarhuset, på instrumentbrädan och på mittkonsolen finns ytterligare två placerade vid A-stolparnas rötter. Dessa skärmar visar vad sidokamerorna fångar upp likt ytterbackspeglar.

Lexus har redan namnskyddat UX i kombination med sifferbeteckningarna 200 och 250 vilket är ett tecken på att denna kompakta suv, snäppet mindre än NX, är på ingång inom kort. Redan under nästkommande år kan det bli aktuellt. Räkna dock inte med samma futuristiska utseende, speciellt inte det vi ser i interiören.