Lincoln Continental firar 80 år med gamla dörrar

Vissa modellnamn klingar mer klassiskt än andra. Som Continental som nu firar 80 år med en specialversion utrustad med ”självmordsdörrar”.

Lincoln är Fords lyxmärke och en av de mest klassiska modellerna är Continental som har hängt med sedan 1939 och är inne på sin tionde generation. Det firar Lincoln genom en att tillverka 80 exemplar (vad annars?) av modellen i ett specialutförande vid namn Continental 80th Anniversary Coach Door Edition.

Självmordsdörrar är det mer oglamorösa svenska namnet för Coach Doors, det handlar alltså om att dörrarna till baksätet är hängda i bakkant. Inspirationen kommer från Continental generation fyra, tillverkad åren 1961 – 1969 och som hade just denna dörrlösning.

Inspirationen kommer från 1960-talets Continental. Här i sedanutförande.

Att dörrarna är i fokus på specialupplagan märks också på plakettplaceringen av bilens specifika nummer i den limiterade upplagan: på dörrtröskeln (se galleriet nedan). Baksätet är skräddarsytt för upplagan och har en fullutrustad mittkonsol med bland annat trådlös laddning av mobiltelefoner och surfplattor. På plats kan man även sträcka lite extra på benen då axelavståndet har växt med 15 centimeter jämfört med vanliga Continental.Drivlinemässigt är det samma V6:a på tre liter som i urmodellen som gäller. Den har en maximal effekt på 400 hästkrafter och ger lika många pundfot i vridmoment, vilket är 542 mätt i newtonmeter.

https://youtu.be/9TgMGq4gm2M

Continental 80th Anniversary Coach Door Edition går att beställa nu och leveranserna startar sommaren 2019. Några prisuppgifter finns inte, vanliga Continental startar i USA på 46 145 dollar, cirka 415 000 kronor.– Folk gillar elegans och glamour. De vill även ta sig i och ur ett fordon på smidigaste sätt. Här får de allt detta, säger designchefen David Woodhouse.

Axelavståndet har växt med 15 centimeter.

Men det finns en mörk historia om Continental generation fyra som Lincoln inte nämner i sitt pressmeddelande. Det är nämligen den bilmodell som John F Kennedy satt i när han blev skjuten i Dallas den 22 november 1963.

Gamla och nya dörrhandtag. Vilka är snyggast?

Efter skjutningen fördes bilen i expressfart till Vita Husets garage där den analyserades. Sedan återvände den till karossmakaren Hess & Eisenhardt där den fick ett skottsäkert baksäte med fixerad topp plus en trimmad motor. Bilen kom att modifieras ytterligare och användas av presidenterna Johnson, Nixon, Ford och Carter för att gå i pension 1977 på Fords egna museum i Dearborn.

Registreringsskyltarna monterades dock bort under ombyggnaden och dök upp först 52 år senare på auktion och ropades in för motsvarande 864 000 kronor

.Lincoln Continental generation fyra är också känd från James Bond-filmen Goldfinger från 1964. Hur det går för bilen i filmen kan du se i klippet nedan.

https://youtu.be/eHvIv01QNhA