Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljudsatt körkortsprov för personer med lässvårigheter

Över hela landet inför Vägverket från och med i dag ett ljudstöd i det skriftliga kunskapsprovet för samtliga körkortsbehörigheter och traktorkort. En talsyntes läser upp både frågor och svarsalternativ.

Ljudsättningen som alltså lanseras i dag den 29 oktober är tänkt att ge personer med lässvårigheter bättre möjlighet att tillgodogöra sig provet samt att ge en bättre service.

– Vi räknar med att en stor del av våra kunder med lässvårigheter eller dyslexi kommer att vara hjälpta av detta, säger  Tom Ramstedt chef för Vägverkets Förarenhet.

Ljudstödet inom ordinarie provtid finns tillgängligt för alla som genomför körkortsprov och traktorprov. Man behöver alltså inte ansöka för det.

– Det ljudsatta kunskapsprovet innebär kortare väntetider till prov, eftersom fler kommer att vara hjälpta av ljudstödet och inte längre behöver genomföra ett muntligt prov tillsammans med en trafikinspektör, vilket kräver extra resurser, fortsätter Tom Ramstedt.

Möjligheten att ansöka om att få genomföra provet muntligt eller med förlängd tid, kommer att finnas kvar för de personer som har funktionshinder som gör att det inte räcker att få provet uppläst av en talsyntes.

– Det är viktigt att alla får så goda förutsättningar som möjligt att visa sina rätta kunskaper vid proven. Personer med lässvårigheter ska erbjudas lika god service som övriga som kommer för att ta körkort. Denna förbättring är därför mycket positiv, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.