Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101228-toyota ft-86 logo
101228-toyota ft-86 logo
101228-toyota ft-86 logo
101228-toyota ft-86 logo

Logotypen till Toyota FT-86 avslöjad

Det har flutit mycket vatten under broarna sedan Toyota visade upp sitt framtidsprojekt FT-86 – en sportbil i samarbete med Subaru. Men nu kan man nog snart skönja en produktionsfärdig bil, för här är i alla fall logotypen som den ska bära.

Det är amerikanska Car and Driver som trillat över Toyotas logotyp för sportbilen FT-86, en bil som ska komma i två versioner, dels som Toyota och dels som Subaru. De båda japanska biltillverkarna har som bekant slagit sina påsar ihop för att ta fram något som får företagen är uppfattas som sportigare än vad de är i dag.

FT-86 – alltså Toyotas version av bilen – i konceptformat visades på Tokyosalongen för ett år sedan men därefter har det varit ganska tyst. Det har mestadels varit spekulationer som har kommit upp till ytan, exempelvis om bilen ska vara bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven, om den ska vara utrustad med en boxermotor från Subaru (som ju konceptet var) och om den kommer att heta FT-86 (som står för Future Toyota 86 Concept där siffran 86 är en anspelning på Toyotas omtyckta sport-Corolla AE86 från 1980-talet).

Logotypen som du ser här ovan ger oss svar på två av frågorna, eller åtminstone ett och ett halvt svar. Logotypen är utformad som en boxermotor i genomskärning och där vevaxeln normalt huserar har man placerat sifferkombinationen 86, även om det kan vara aningen svårläst.

Detta betyder med stor sannolikhet att Toyotas kommande sportbil får en boxermotor från partnern Subaru och att 86 är med i modellnamnet. Bokstavskombinationen FT försvinner eventuellt med tanke på betydelsen – ”framtida Toyota”.

Däremot kan vi inte utläsa vad det blir för drivningen på bilen – bak eller på alla fyra. Det lär vi i stället få veta någon gång under nästa år och absolut senast i december 2011 då den färdiga bilen väntas presenteras på Tokyo Motor Show (ej att förväxlas med Tokyo Auto Salon om drygt två veckor).

Läs mer