Foto: Patrick Trägårdh

Lööf vill sälja Telia och köpa väg

Centerledaren Annie Lööf vill använda pengarna som regeringen hoppas få in vid en försäljning av statliga företag till att förbättra infrastrukturen, enligt Dagens Industri.

Regeringen har planerat att minska sitt ägande i bland annat Telia Sonera och SBAB och placera de uppskattat 100 miljarder kronor till att betala av den svenska statsskulden. Nu går centerledaren Annie Lööf ut med ett nytt förslag –att i stället använda pengarna till att investera i infrastruktur så som väg och järnvägar.

 –Jag kan dela bilden att det är viktigt att ha en låg statsskuld. Men Sverige har en av Europas lägsta statsskulder samtidigt som vi har stora utmaningen när det gäller infrastrukturen, säger Annie Lööf till di.se.

 Förslaget stöter på patrull från både bland annat Moderaterna, som menar att pengarna fortsatt ska öronmärkas till att betala av statsskulden. 

 –Alliansöverenskommelsen ligger fast. Vi vill minska det statliga ägandet, men pengarna ska gå till att minska statsskulden. Jag tror att det bästa för svensk ekonomi är att behålla en låg statsskuld, säger Elisabeth Svantesson (M), ledamot i riksdagens finansutskott.

 Men alla allianspartier ser inte oävet på förslaget. 

 – Vi har hela tiden haft linjen att de här bolagen borde kunna säljas just för att kunna använda pengarna till annat som är viktigt. För vår del är vi helt överens med Centern i den här frågan, säger Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Anders Sellström.