Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lotus bygger nytt teknikcentrum för elbilar

Geelyägda Lotus Cars – som ingår i affärsgruppen Geely Auto tillsammans med bland annat Lynk&Co - bygger ett nytt teknikcentrum för elbilar tillsammans med Warwick University.

Lotus ska inom kort visa nya laddhybriden Esprit och den nya eldrivna supersportbilen Evija.

När Volvo Cars ägare Geely Holding tog kontrollen över det klassiska bilmärket Lotus trodde många att Volvo och Lotus skulle dela på komponenter och kanske till och med motorer framöver. Men kanske blir det så att Lotus får utveckla sina egna drivlinor. För medan Geely driver ingenjörsfirman Cevt i Göteborg, som framför allt utvecklat den nya CMA-plattformen till koncernens bilar, bland annat Volvo XC40 och Lynk & Co 01, så har Lotus kvar sitt huvudkontor i Hethel, Norfolk.

Lotus ska nu också bygga upp ett helt nytt teknik- och utvecklingscenter tillsammans med Warwick University. Där ska cirka 130 ingenjörer tillsammans med universitetet framför allt utveckla morgondagens elektrifierade drivlinor.

På Lotus huvudkontor arbetar cirka 500 personer och det är huvudkontoret som kommer att leda arbetet på den nya teknikcentret.

Lotus arbetar just nu framför allt med den nya eldrivna supersportbilen Evija. Enligt flera uppgifter ska Lotus också visa en hybridbil med en V6-motor, det ryktas att den kommer från Toyota, som arbetar tillsammans med en elmotor. Drivlinan väntas sitta i en pånyttfödd Esprit.

Nya Evija blir den första nya modellen sedan Geely tog över Lotus och den bil som ska visa Lotus nya elektrifierade framtid.

Vi har tidigare berättat om de spektakulära prestandasiffrorna för Evija som väntas leverera 2 000 hästkrafter och ha en räckvidd på 40 mil. Kraften kommer från fyra elmotorer som driver varsitt hjul. Accelerationen toppar det mesta vi sett hittills då Evija ska klara 0-100 km/tim under tre sekunder och 0-300 km/tim under nio sekunder. Som jämförelse kan vi ta Porsche Taycan som klarar 0–200 km/tim på under tio sekunder och bara det är skräckinjagande när du sitter bakom ratten.

Batteripaketet i Evija uppges vara cirka 70 kWh och batteriet ska kunna laddas med hela 350 kW vilket betyder helt fulladdat batteri på 18 minuter.

Enligt tidigare uppgifter ska Evija gå i produktion någon gång i år.