Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080716-lotus-eagle
080716-lotus-eagle
080716-lotus-eagle
080716-lotus-eagle

Lotus Eagle har landat!

Nu kan vi äntligen visa den första bilden på Lotus nya 2+2-sitsiga bil som fortfarande går under namnet Project Eagle. Efter flera år av spionbilder och olika rykten presenteras Lotus första nya modell sedan 1995.

Nu är det äntligen dags för en ny Lotus att se dagens ljus. Och det är minst sagt på tiden. Senast Lotus presenterade en helt ny modell var 1995, då hette bilen Elise. Den nya bilen har fortfarande inget bestämt namn. För att få reda på det får vi vänta till på tisdag nästa vecka då bilen premiärvisas på bilsalongen i London. Än så länge kallar Lotus bilen Project Eagle, vilket har varit namnet under hela utvecklingsfasen. Eagle kommer att ta platsen som den största bilen i Lotus modellprogram och den ska vara ett mer praktiskt och bekvämt, men även snabbare alternativ till småsyskonen Elise och Exige.

Eagle hämtar sin kraft från en mittmonterad vinkelsexa från Toyota på 3,5 liter som ger 276 hästkrafter och 339 Nm. Några uppgifter om 0-100 km/h har ännu inte släppts, men mycket långsammare än Elise lär den inte vara. Förvänta alltså en tid från 0-100 km/h på strax under 5 sekunder. Lotus ingenjörer uppger dock att nya Eagle ska vara betydligt snabbare än Elise på bana. Runt Nürburgrings nordslinga ska Eagle vara mycket snabbare än Elise och vara tryggare i högre farter än Exige. Lotus har som bekant aldrig varit fixerade vid topphastigheter, men med nya Eagle har man ändå pressat upp gränsen till förmodade 260 km/h. Detta kommer till stor del av att nya Eagle ska marknadsföras som en fullvuxen sportbil med godtagbara granturismo-egenskaper. Att ligga och pressa på Autobahn med en Elise eller Exige har aldrig varit någon angenäm upplevelse men i en Eagle är det tänkt att man ska komma fram någorlunda pigg och fräsch.

Interiören i nya Eagle uppges vara omsvept i läder och vissa ”high-tech”-lösningar. Instrumenteringen lyses upp av blåa LED-lampor och föraren kan hitta vägen med hjälp av ett navigationssystem som styrs med en sju tum stor touchscreen. I Lotus-mått mätt blir Eagle ett riktigt teknikfreak. Luftkonditionering, antisladdsystem, system för övervakning av däcktryck, stereo från Alpine, Bluetooth- och USB-anslutningar är exempel på utrustning som blir standard i Eagle.

I standardutförande är Eagle en 2+2-sitsig sportbil men det ska vara möjligt at välja bort det lilla baksätet till förmån för ett större bagageutrymme. Lotus säger sig även ha långt gångna planer på flera olika versioner av Eagle. Totalt handlar det om hela fem versioner, varav en cabriolet och en prestandaversion är några som tros komma mot slutet av 2011. Lotus hävdar själva att Eagle-projektet är ämnat att bredda märkets kundkrets och inte bara vända sig till de bankörande sportbilsfantasterna.

Men till att börja med är det bara tal om den version som ses på bilden. 2 000 bilar ska byggas varje år och prislappen förväntas hamna på omkring 540 000 kronor. De första bilarna når sina återförsäljare under våren nästa år.