Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101003-lotus-elan-paris101003-lotus-elan-paris101003-lotus-elan-paris
101003-lotus-elan-paris

Lotus Elan – Porsche-dödare?

Av alla Lotus nyheter i Paris framstår lilla Elan som den mest produktionsklara. Med en V6-motor på 450 hästkrafter och endast 1 295 kilo på vågen kan Elan bli en svår nöt för Porsche att knäcka.

Av nykomlingarna Lotus Esprit, Elite, Eterne och Elise framstår Elan som den som är närmast produktion. Det är en imponerande uppställning Lotus har skickat till bilsalongen i Paris men flera av bilarna ligger långt fram i tiden och mycket kan hända innan de sätts i produktion. Elan känns dock i det närmaste färdig redan nu, även om Lotus uppger att produktionen startar först under sommaren 2013.

På pappret ser nya Elan ut att kunna bli en riktig Porsche-dödare. Lotus anger en preliminär prislapp på cirka 830 000 kronor och för det får man en bil som väger in på endast 1 295 kilo och drivs av en V6-motor på 4,0 liter. Effekten som levereras är 450 hästkrafter och 465 newtonmeter och allt detta ska hitta ut till bakhjulen via en sjustegad dubbelkopplingslåda. 0-100 km/h ska gå på endast 3,5 sekunder och toppfarten som uppges är 310 km/h.

Som vi kan se på bilderna och som mässbesökarna i Paris kan uppleva live är Elan inte någon vidare praktisk bil. Baksätet ser klart begränsat ut, trots det hävdar Lotus att Elan är en 2+2-sitsig bil som är mer praktisk än det mesta i sin klass.

– Elan kommer att styra in folk till Lotus. Den kommer också att skingra gamla missuppfattningar om att bilar av den här typen offrar användbarhet till förmån för prestanda, den tiden är förbi, säger Lotus vd Dany Bahar.

https://youtu.be/3oyLGgHerwE?height=347&width=575

Fler Lotus-nyheter i Paris