Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lotus Emira First Edition 2022 Hethel Yellow.Lotus Emira First Edition 2022 Hethel Yellow.Lotus Emira First Edition 2022 Hethel Yellow.
Lotus Emira First Edition 2022 Hethel Yellow. Foto: Lotus Cars

Lotus Emira First Edition med Toyota-kraft

I somras drog Lotus av skynket som täckte Lotus Emira, en ny modell som ska komma med motor från Mercedes-AMG. Men först blir det Toyota-kraft och i dag avslöjar den brittiska sportbilsfirman de tekniska detaljerna – och prislappen – hos Emira First Edition.

Det var i början av juli månad som Geely-ägda Lotus Cars presenterade märkets sista bensindriva bilmodell – Emira. Vi fick reda på att modellen mäter 441,2 centimeter från för till akter, väger 1 405 kilo och att den har utrustats med (för Lotus nymodigheter som) 10,25-tums infotainmentskärm, digitalt mätarhus på 12,3 tum, adaptiv farthållare, vägmärkesigenkänning samt filbytesassistant och filbytesvarnare.

Intressanta detaljer, men i en Lotus är det alltid drivlinan som står i första rummet och därför är motorspecifikationerna vad många vill höra mer om. Tyvärr berättade Lotus bara att Emira så småningom ska få en fyrcylindrig, turbomatad tvålitermaskin från Mercedes-AMG med, än så länge, okänd effekt. Det ryktas om att det är samma maskin som i Mercedes-AMG A 45 4Matic+ där den ger 387 och 421 hästkrafter, beroende på om modellen har ett extra S i beteckningen eller inte.

Lotus Emira First Edition 2022 Dark Verdant.Lotus Emira First Edition 2022 Dark Verdant.Lotus Emira First Edition 2022 Dark Verdant.
Lotus Emira First Edition 2022 Magma Red.Lotus Emira First Edition 2022 Magma Red.Lotus Emira First Edition 2022 Magma Red.
1 AV 2
Lotus Emira First Edition 2022 Dark Verdant.
Foto: Lotus Cars
2 AV 2
Lotus Emira First Edition 2022 Magma Red.
Foto: Lotus Cars

Men innan kraftkällan från AMG tar plats spinner Lotus vidare på den Toyota-V6 som redan används i ett par andra av företagets modeller. Denna japanska maskin hamnar i den modellversion som heter Emira First Edition.
3,5 liter bensinmotor som matas med hjälp av kompressor levererar 405 hästkrafter. Maxvridet uppgår till 420 newtonmeter om bilen är utrustad med manuell, sexväxlad växellåda och 430 newtonmeter om den är utrustad med sexstegad automatlåda.

0-100 km/h går på 4,3 sekunder om föraren tvingas släppa högerhanden från ratten och på 4,2 sekunder om denna inte tvingas till det (då finns alternativet växlingspaddlar). Toppfarten är 290 km/h, en siffra som är högre än koldioxidutsläppet som stannar vid 243 gram per kilometer.

Lotus Emira First Edition, som börjar rulla ut till kunderna i höst, har ett baspris för den europeiska kontinenten som uppgår till 95 995 euro. Det motsvarar nästan exakt på öret 980 000 kronor.