Lotus Esprit nästan färdig för produktion

Många är vi som går och längtar efter en ny Lotus Esprit. Nu nås vi av uppgifter om att en sådan är i stort sett klar för produktion men att det osäkra läget för Lotus sätter stopp.

Det ser mörkt ut för Lotus Esprit. Enligt en källa inom Lotus som brittiska Autocar har talat med är märkets nya flaggskepp så gott som färdigutvecklat och redo för produktion. Problemet är bara att modellen fortfarande inte har fått helt grönt ljus från ledningen.

 Den bil som ingenjörerna nu endast finslipar på har en V8-motor på 5,0 liter och dubbla turboaggregat som ger en effekt på 650 hästkrafter. Dessutom finns ett Formel 1-liknande KERS-system. Allt är kopplat till en sjustegad dubbelkopplingslåda. Men bäst av allt är ändå att den beryktade prislappen inte ska vara högre än för en vanlig Porsche 911.

 Lotus chockade bilvärlden på Parissalongen 2010 då man visade upp fem helt nya konceptbilar. Ganska snart stod det dock klart att Lotus lade alla sina resurser på ett av koncepten – Esprit – men en tid senare blev det känt att Lotus hade stora problem. Företaget, som ägs av Proton som i sin tur ägs av DRB-Hicom, sägs ha skulder på motsvarande 2,7 miljarder kronor och går med cirka 14 miljoner kronor i förlust varje månad.