Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101004-lotus-eterne-paris
101004-lotus-eterne-paris
101004-lotus-eterne-paris
101004-lotus-eterne-paris

Lotus Eterne – stor och hybriddriven

Fyra dörrar och hybriddrift är två begrepp som sällan förknippas med Lotus men på Parissalongen är det just detta Lotus visar upp. Konceptbilen Eterne är den största Lotusen någonsin – en möjlig konkurrent till Porsche Panamera och Aston Martin Rapide?

Tillsammans med Esprit, Elise, Elite och Elan utgör de stora fyrdörrarscoupén Eterne Lotus produktoffensiv på Parissalongen. Eterne är störst av alla nyheterna och kanske också det största avsteget från Lotus väl inrotade märkesidentitet. Eterne är nämligen varken liten eller lätt. Eterne ska i stället använda locka potentiella kunder från Aston Martin Rapide och Porsche Panamera genom att vara stor, bekväm och snabb.

Precis som med de andra Parisnyheterna vill Lotus inte ta ordet ”koncept” i sin mun, preliminärt lanseringsdatum för Eterne är dock satt till 2015, vilket innebär att det är mycket som kan ändras fram till dess. Men är det något som behöver ändras? Lotus Eterne bjuder slanka coupéformer av senaste snitt och är inte helt olik Aston Martin Rapide och Mazdas senaste konceptbil Shinari.

I likhet med nya Esprit drivs Eterne av en 620-hästars-V8 på 5,0 liter som lånas från Lexus IS F. Den som inte tycker att den kraften räcker kan välja till ett KERS-system liknande det som används i Formel-1som fångar upp kraft när bilen bromsar och lagrar den i batterierna. När föraren sedan känner för det kan all kraft släppas lös via en knapptryckning och ge bilen en rejäl effektknuff under några sekunder. I standardutförande ska Eterne vara bakhjulsdriven men kan som tillval bli fyrhjulsdriven. Trots att Lotus uppger en redig tjänstevikt på cirka 1 800 kilo ska 0-100 km/h gå på imponerande 4,0 sekunder. Toppfarten är nådd vid 315 km/h. Eterne ligger som sagt en bra bit fram i tiden, säljstarten är planerad till våren 2015, men Lotus har redan tagit fram ett preliminärt pris på cirka 1,1 miljon kronor.

https://youtu.be/CRbQ4csuiQ8?height=347&width=575

Läs mer