100830-lotus-evora-s

Lotus Evora S – vem vill ha vanliga Evora?

Mer kraft i en Lotus är väl aldrig fel? På Parissalongen blir det premiär för Lotus Evora med ett extra ”S” som innebär 350 hästkrafter och, enligt Lotus vd, en helt ny körupplevelse.

Lotus vd Danny Bahar tycker, inte helt oväntat, väldigt mycket om den senaste modellen Evora S. Men så värst kul kan det inte vara för dem som redan har köpt vanliga Evora att höra Bahars omdöme om den nya bilen.

 – Du inser inte vad du har saknat i körglädje innan du sätter dig bakom ratten i en Evora S, säger Bahar.

 Kanske har han ändå rätt. Vanliga Evora får nöja sig med 280 hästkrafter från den Toyota-ättade V6-motorn. Evora S begåvas dock med en kompressor som höjer effekten till 350 hästkrafter och 400 newtonmeter. Det gör att Evora S sprintar från 0 till 100 km/h på 4,8 sekunder och når en toppfart på 277 km/h. Utöver de extra hästarna får Evora S ett sportpaket som innefattar en sportknapp som ändrar gasresponsen och aktiverar en bypassventil i avgassystemet. Samtidigt höjs varvtalsstoppet och ändrar inställningen av antisladdsystemet. Utvändigt känns Evora S igen på den rejäla diffusorn där bak och det stora avgasutblåset.

 Lotus andra nyhet i Paris blir Evora IPS. Det är inte så avancerat som det låter, IPS står för Intelligent Precision Shift och betyder kort och gott: Automatlåda. Med IPS-lådan tillåts man välja om bilen ska växla själv eller om man vill ”paddla” runt bland de sex växlarna själv.

Läs mer