Lotus Exige S roadster

Lotus Exige S tappar taket – roadstern officiell

Lotus Exige S roadster tappar taket och blir i samma veva den snabbaste öppna gatbil Lotus någonsin byggt.

Aldrig förr har det gått att köra i 233 kilometer i timmen i en öppen Lotus, men med nyligen lanserade Exige S roadster är det dags för ändring på detta. Med dagens mått mätt är toppfarten kanske inte i extremaste laget, men Lotus honnörsord heter låg vikt och väghållning. Den lilla roadstern väger in på 1 100 kilo vilket i kombination med den 3,5 liter stora V6-motorn ger en 0-100-tid på 3,8 sekunder. Den för britterna så viktiga sprinten upp till 160 kilometer i timmen (drygt 100 miles i timmen) avklaras på 8,5 sekunder. 

 Växlingarna klaras av antingen enligt den gamla skolan med en manuell sexväxlad låda som kommer standardutrustad, eller med Lotus egna SPS-låda (Serial Precision Shift) som har lika många växlar men skiftas via paddlar på ratten. Bränsleförbrukningen hamnar strax över litern med 1,01 liter per mil vilket motsvarar 236 gram koldioxid ute i naturen för varje kilometer som Exige S roadster drar fram. 

 Två olika inställningar finns för stötdämparna, en för vanliga vägar och en lite styvare för racerbanan. En launch control ser till att föraren får bästa möjliga acceleration, givet underlaget. 

 Inuti är det fortsatt spartanskt även i roadstern. Vill man så går det att lyxa till det med en plyschinteriör men för de sportiga puritanerna har Lotus skalat av inredningen i en rejsigare variant. 

 Exige S roadster har utvecklats med Europa och Asien i tankarna, den amerikanska marknaden kommer inte få se bilen alls.